Radar · Djurrätt

NK slutar sälja päls

Pälsshopping på NK är snart ett minne blott.

Från och med 1 mars nästa år kommer inte längre päls eller pälsprodukter att säljas på NK. En viktigt statement, anser Djurrättsalliansen.

Varuhuset Nordiska kompaniet har meddelat att man kommer att sluta sälja päls och produkter med pälsdetaljer från och med den 1 mars 2023. Beslutet har fattats tillsammans med NK:s företagarförening, en ekonomisk förening och intresseorganisation för alla företag som har verksamhet på de två NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg.

– Det är ett etiskt ställningstagande inom ramen för vårt hållbarhetsarbete som gör att vi väljer att sluta sälja päls. Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas enbart för sin päls, säger NK:s PR-chef Ulrica Bogh-Lind i en kommentar.

Enligt NK har försäljningen av päls minskat successivt till följd av förändrade attityder och köpbeteenden, skriver Dagens handel.

Kan inspirera andra

Djurrättsalliansen, som fört en dialog med varuhuset om att upphöra med pälsförsäljning, tog emot beskedet med glädje.

– Att nås av denna nyhet känns otroligt. Vi är oerhört glada och stolta när stora bolag rör sig i rätt riktning. Vi informerade om och visade Nordiska kompaniet lidandet bakom varje pälsdetalj och de lyssnade. Det är ett viktigt statement och det kommer vi kunna referera till vid kontakt med andra bolag – förhoppningsvis kan NK:s beslut inspirera andra att göra detsamma, säger Ronja Lagnemar Savic, kampanjansvarig för pälsfri handel på Djurrättsalliansen, i en kommentar.

Att stoppet är satt först till 1 mars nästa år beror på att varuinköp görs med lång framförhållning och att man vill ge berörda företagare möjlighet att ställa om, skriver Market.

Läs mer:

Allt fler märken slutar med päls – men långt ifrån alla

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV