Radar · Miljö

Italien vill bromsa EU:s utfasningsplan för fossilbilar

Italienske industriministern Adolfo Urso under ett möte i Stockholm i början av februari med Energi- och näringsminister Ebba Busch och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

När EU-parlamemntet röstade för ett stopp för försäljning av nya fossilbilar efter år 2035 hördes många positiva röster från grönt håll. Det borde dessutom skett ännu snabbare, menade de. Men italienska politiker tycker att det går alldeles för fort och försöker nu att bromsa upp processen.

För ett par veckor sedan röstade EU-parlamentet för ett stopp för nyförsäljning av fossilbilar efter år 2035. En historisk omröstning som ger en tydlig signal till bilindustrin om den omställning vi står inför.

Men i Italien hördes högljudda protester. Matteo Salvini, transportminister och ledare för det populistiska högerpartiet Lega menade att beslutet var ”galenskap”.

”Den ideologiska fundamentalismen av enbart elektricitet är självmord och en gåva till Kina”, sade han enligt bland annat Euraktiv.

”Vi bryr oss alla om vatten, luftkvalitet och en renare miljö … men det betyder inte att vi ska säga upp miljontals arbetare och lägga ner tusentals företag”, fortsatte han.

Vill "mildra kostnaderna"

Nu försöker också industriminister Adolfo Urso att få över Frankrike och Tyskland på sin sida för att skapa en ”allians” med Paris och Berlin för att ”mildra kostnaderna” för industrin och konsumenterna. Till nyhetskanalen Tgcom24 säger han att han uppmanar EU-kommissionen att ”på ett realistiskt sätt hantera de två ärenden som fortfarande finns på fältet för att verkligen ge medborgarna möjlighet att anpassa sig i god tid”, rapporterar bland annat La stampa.

Han säger vidare att den italienska regeringen har ”en pragmatisk och konkret, icke ideologisk, vision” när det gäller att gå mot nollutsläpp, och varnade för att gå från ett energiberoende av Ryssland till ett ”ännu allvarligare beroende av kinesiska råvaror”.

Men att industrin inte skulle ha tid eller råd att ställa om verkar inte helt stämma med verkligheten. Fordonskoncernen Stellantis, där bland annat de italienska märkena Fiat, Alfa Romeo och Ferrari ingår, har redan aviserat planer på att fordonsförsäljningen inom Europa kommer att vara hundra procent elektrisk mot slutet av detta decennium, skriver tidningen Il manifesto

Läs mer:

Då blir det förbjudet med nya fossilbilar i Europa