Radar · Miljö

Då blir det förbjudet med nya fossilbilar i Europa

Från 2035 får bilar som släpper ut koldioxid inte säljas i EU.

Från och med 2035 får inga nya bilar som släpper ut koldioxid säljas i Europa. Det är innebörden av en historisk omröstning i EU-parlamentet under tisdagen.

EU-parlamentet har nu godkänt en uppgörelse som kommer att göra det de facto olagligt att sälja bensin och dieselbilar från och med 2035. Men när frågan var uppe för omröstning i Strasbourg under tisdagen, var det flera konservativa EU-parlamentariker som argumenterade för att en deadline, var fel väg att gå.

– Jag som företagare anser verkligen att det ska vara upp till företagare och marknaden att fatta beslut om vad den bästa teknologiska lösningen är för att lösa detta problem, vi är alla för att få ned utsläppen förstås, sa Pietro Fiocchi från gruppen Europeiska konservativa och reformister.

Sista ordet i debatten fick Frans Timmermans, EU:komissionens vice ordförande.

– Lyssna på de europeiska biltillverkarna, de allra flesta vill ha det här och de kan göra det snabbare än 2035 när det handlar om att elektrifiera fordonsflottan.

”Ändå sorgligt”

När resultatet fallit, visade det sig att han fått med sig en majoritet. 340 ledamöter röstade för, medan 279 röstade emot och 21 avstod. Det var också en av de absolut sista anhalterna för beslutet i den långa processen, som alltså innebär att nya fossilbilar inte kommer att kunna säljas i EU efter 2035. Beslutet välkomnas av flera svenska EU-parlamentariker, så som Helene Fritzon (S).

– Med tydliga gröna spelregler kan bilindustrin också lägga i ytterligare en växel mot en mer hållbar framtid. Det kommer att gynna våra möjligheter att skapa nya gröna jobb i Sverige och Europa, säger hon i en kommentar.

Även miljöpartisten Jakop Dalunde (MP) välkomnar resultatet. Men skriver i en kommentar till Syre, att det samtidigt är sorgligt.

– Det är bra att vi äntligen har en tidslinje nu, men det är ändå väldigt sorgligt att vi i det här läget behöver se ett förbud till 2035 som en seger.

– Bensinbilen borde ha förpassats till historieböckerna för länge sen. Att fortsätta bygga nya bilar med förbränningsmotor är att backa in i framtiden. Att nya fossilbilar får säljas i tolv år till innebär att de kommer fortsätta rulla på vägarna och släppa ut koldioxid långt in på 2040-2050-talet.

Läs mer:

EU överrens: inga nya fossilbilar efter 2035

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV