Radar · Inrikes

Uppsala protesterar mot angiveri av papperslösa

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, menar att kommunpersonal inte bör tvingas ha anmälningsplikt mot papperslösa.

Uppsala kommun sällar sig till de offentliga aktörer som protesterar mot regeringens planerade anmälningsplikt mot papperslösa. I en skrivelse till regeringen kräver kommunen att de anställda inte ska tvingas att anmäla.

– Vi tycker inte det är rimligt att en lärare som ska hjälpa elever, eller en socialarbetare som ska skapa tillit, plötsligt ska agera gränspoliser, säger kommunstyrelsens vice ordförande Tobias Smedberg (V), till tidningen Arbetet.

Han påpekar att det både handlar om att kommunen inte vill ha ett ”angiverisamhälle” och att det inte är bra för de som jobbar i kommunen.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, säger i ett pressmeddelande att en angiverilag skulle försvåra kärnuppdraget för flera yrkesutövare.

– Personal inom kommunal sektor ska inte tvingas ha anmälningsplikt för personer som kan misstänkas vistas i Sverige utan tillstånd. En angiverilag riskerar att försvåra kärnuppdraget hos kommunanställda vars arbete bygger på tillitsskapande och förtroendefulla relationer. Människor måste våga söka vård, låta sina barn gå i skolan och ta stöd av socialtjänsten, säger han.

Regeringens planer på att utforma en lag där offentligt anställda får i uppdrag att anmäla personer som inte har rätt att vistas i Sverige har kritiserats från många håll. Flera fackförbund har protesterat mot planerna, liksom aktörer inom skolans värld. Flera regioner har också krävt att få undantag för vårdpersonal.

En offentlig utredning är tänkt att tillsättas för att undersöka detaljerna kring hur en anmälningsplikt kan utformas. Den har dock försenats och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har vid flera tillfällen uppgett att den ska ”tillsättas inom kort”.

Läs mer: 

Regeringen går vidare med plikt om att anmäla papperslösa

Skarp kritik från vården mot Tidöpartiernas angiverilag

Majoritet i Västra Götaland för undantag från anmälningsplikt

Med alla medel ska Tidöland tömmas på flyktingar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV