Radar · Miljö

Pourmokhtari till Bolund: ”Vi behöver inte ett sladdrigt A4 som du skrivit ut”

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), tänkte inte skriva under något kontrakt om att regeringen står bakom klimatmålen.

Under fredagen drabbade riksdagspartierna samman om klimatpolitiken med bakgrund av IPCC:s senaste rapport. Men MP-språkröret Per Bolunds försök att få klimat- och miljöministern att skriva på ett kontrakt om att klimatmålen ligger fast, föll inte i god jord.
– Vi behöver inte skriva på ett sladdrigt A4 som du skrivit ut under morgonen, sa Romina Pourmokhtari (L) under debatten som tidvis hettade till.

Det var med bakgrund av FN:s klimatpanels senaste rapport som Miljöpartiets riksdagsgrupp begärt en debatt under fredagen.

– Ingen här inne kan säga att man inte visste vad som var på väg att hända, samtidigt har vi en regering som för första gången på årtionden aktivt ökar utsläppen, inledde Miljöpartiets språkrör Per Bolund debatten, dit han kommit med ett kontrakt han ville få underskrivet av representanterna från de övriga partierna.

– Jag, med åhöraren här som vittne, kommer att avkräva alla partier ett löfte om att fortsätta stå bakom Sveriges klimatmål och inte ägna sin kraft åt att riva upp dem utan istället att nå dem, fortsatte han.

Kontrakten togs emot, om än med ett par sneda leenden. Från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sida, med ett visst mått av upprördhet. Dessförinnan hade hon överröstats av klimataktivister på läktaren, där också en grupp forskare satt – för att agera ”vetenskapligt samvete till debatten”.

– Jag står och säger det i talarstolen, vår statsminister säger det. Vi har röstat igenom Sveriges klimatpolitiska ramverk med stor majoritet i den här kammaren. Frågan nu är hur vi faktiskt kommer till skott, hur vi faktiskt minskar våra utsläpp. Och då gör vi det med mer el. Det räcker inte med vindkraft. Inte på långa vägar, sa Romina Pourmokhtari.

Sträckte ut en hand till Kinnunen (SD)

I sin replik, tryckte Per Bolund (MP) på att löftet rimmade illa med att regeringens politik kommer att få utsläppen att öka (i närtid), att det största partiet i regeringsunderlaget inte står bakom klimatmålen – och att ”vi nu har röster från Moderaterna som ifrågasätter om man ska stå kvar vid klimatmålen överhuvudtaget”.

– Självklart börjar vi och många andra med oss ifrågasätta om det här verkligen bara är ord, eller om man kommer att stå upp för det.

”Förslag som jag tycker blev bra”

Per Bolund gjorde också ett försök med Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson för (SD). Kinnunen tackade Per Bolund för vad han med ett snett leende beskrev som ett ”fantastiskt erbjudande”, samtidigt som han krasst konstaterade att:

– Vi kommer inte skriva på något kontrakt här idag. Men som jag sa tidigare, Sverigedemokraterna har förhandlat klimatpolitik och havs- och miljöpolitik med de andra partierna i miljömålsberedningen. Vi har kommit överens om förslag på nya klimatmål tillsammans med Miljöpartiet också. Förslag som jag tycker blev ganska bra.

Kinnunen nämnde också EU i sin replik, där han såg ett behov av att utreda hur man kan undvika att utsläpp flyttar runt mellan olika medlemsländer.

Per Bolund gav inte mycket för svaren, som han tyckte förvillade.

– Till exempel hänvisar Martin Kinnunen nu till EU men när Sverigedemokraterna röstar i EU röstar man emot klimatmålen. Man röstar emot alla mål som minskar utsläppen på EU-nivå. Så här i Sverige säger man att man ska jobba internationellt, internationellt säger man att man inte ska jobba alls.

Läs mer:

Dalundes kritik efter den historiska klimatomröstningen: ”Tack vare Skyttedal”

Elektrifieringen bromsas när regeringen lättar på gasen

Klimatrapport: Regeringens politik ger mer utsläpp

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV