Radar

Explosionsartad ökning av antisemitiska händelser

Människorättsorganisationen Anti-defamation league rapporterar om alarmerande ökning av antisemitism i USA.

Antisemitiska hathändelser ökar explosionsartat i USA. Det visar en granskning av den amerikanska människorättsorganisationen Anti-defamation league. De senaste tre åren har rapporterade fall av antisemitism ökat för varje år och 2022 var mängden händelser den högsta som organisationen kartlagt.

Människorättsorganisationen Anti-defamation leauge kommer varje år ut med en årsrapport om antisemitiska incidenter i USA. Siffrorna bygger bland annat på medierapportering, hatbrott och vittnesmål till ADL från utsatta. Mörkertalet är stort och ADL betonar att rapporten inte utger sig för att täcka samtliga händelser.

”Rapporten över antisemtiska incidenter 2022 dokumenterar almerande höga nivåer av antisemitism i USA, det kräver att regeringen och hela samhället agerar”, sammanfattar ADL och presenterar en åtgärdsplan för politiker och lagstiftare. ADL kräver bland annat att politiker fördömer antisemitism och att kunskapen om antisemtism måste öka.

Stadig ökning av antisemitism

De senaste åren har antalet ökat år för år. Sedan mätningarna började 1979 slog antalet incidenter rekord 2022. Totalt handlade det om 3697 stycken. De antisemitiska händelserna är uppdelade i flera kategorier. 2022 ökade antalet rapporterade antistimsetiska trakasserier med 29 procent jämfört med året innan. De var 2298 fall. Antisemitisk vandalism ökade ökade med 51 procent till 1 288 händelser. Antisemitiska överfall ökade också med 26 procent till 111 fall.

Ofta inträffade de antisemitiska angreppen vid judiska intuitioner som synagogor och judiska skolor. En av de allvarligaste händelserna i rapporten inträffade den 15 januari. En beväpnad man tog sig in i en församlingslokal i Texas och tog fyra i gisslan. Gärningsmannen, en våldsbejakande islamist, gav uttryck för antisemitiska konspirationsteorier om att judar är i kontroll över den amerikanska staten och krävde att en fånge skulle släppas från fängelse. Efter tio timmar kunde gisslan fritas. Gärningsmannen sköts ihjäl av polis.

Kayne Wests antisemitism ledde till trakasserier

I rapporten framkommer även 91 bombhot med antisemitiska motiv riktade mot judiska institutioner. När det kommer till antisemitiska överfall drabbade en majoritet av dem synligt ortodoxa judar. I oktober mördades en universitetslärare av en tidigare student, ett motiv var att gärningsmannen som spridit antisemitiska budskap på internet trodde att läraren var judisk.

Rapporten lyfter även fram att flera nya högerextrema organisationer har bildats under 2022 som sprider antisemitisk propaganda. Även rapartisten Kayne Wests antisemitiska utspel ledde till direkta konsekvenser för amerikanska judar. I 59 rapporterade händelser hänvisade gärningsmannen till artisten.

ADL sammanfattar rapporten med att den drastiska ökningen i USA av antisemitiska händelser i nära samtliga av de kategorier som mäts inte bara har en förklaring. Man konstaterar att en förklaring är vit makt-gruppers ökade spridning av antisemitisk propaganda.

Kända nätverk i vit makt-miljön koordinerade antisemitiska kampanjer. Samtidigt har antisemitiska attityder ökat generellt i USA och ligger på rekordnivåer. 20 procent av befolkningen skriver under på sex eller fler antisemitiska påståenden. Den siffran låg på 11 procent 2019.

Nyligen rapporterade Syre att antisemitismen mer än dubblerats på Twitter efter att Elon Musk köpte plattformen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV