Radar · Djurrätt

Protest utanför H&M mot plågsam dunproduktion

"Dun är djurplågeri" var ett av budskapen under lördagens aktion.

Aktivister från Djurrättsorganisationen Peta stod under lördagsmiddagen utanför H&M vid Sergels Torg. Med manifestationen vill de få klädbolaget att klippa banden med dunindustrin.

Nyligen gjorde Peta USA och Peta Asien besök på slakterier i dunproduktionskedjan i flera länder, och upptäckte då stora brister. Bland annat ska ankor ha fått halsen avskuren medan de fortfarande var vid medvetande och fåglarna sågs röra på sig i minst en minut efteråt.

Därför genomförde Peta och flera andra djurorganisationer nyligen en protest i samband med H&M:s årsstämma. Då överlämnades en aktieägarresolution med en uppmaning att utreda leverantörernas standard, något som dock avslogs av årsstämman.

Dagens protest är en fortsättning på de tidigare aktionerna. Peta menar att den standard som finns i branschen för att säkerställa att inga djur plågas, Responsible Down Standard (RDS), inte fungerar. Nyligen tog H&M bort märkningen, vilket enligt Peta pekar på att företaget vet att RDS ”är en bluff”.

”Varje dunplagg representerar smärta och lidande för skräckslagna fåglar, och H&M:s dagar då de gömmer sig bakom vilseledande etiketter och certifieringar är räknade”, säger PETA:s vice ordförande för Europa, Storbritannien och Australien, Mimi Bekhechi, i ett pressmeddelande.

Läs mer: 

Ankor plågas i dunproduktion – protest vid H&M:s årsstämma