Radar · Djurrätt

Ankor plågas i dunproduktion – protest vid H&M:s årsstämma

H&M:s dunkläder håller inte djurskyddsmåttet, anser Peta som i dag protesterade vid företagets årsstämma.

Peta och andra djurrättsorganisationer slöt upp när H&M höll sin årsstämma under eftermiddagen. Protesten riktade sig mot att företaget inte kan säkerställa att deras dunprodukter inte kommer från slakterier där fåglarna lider. En aktieägarresolution överlämnades med en uppmaning att utreda leverantörernas standard.

Djurrättsorganisationen Peta har under eftermiddagen genomfört en aktion vid H&M:s årsstämma i Stockholm. Anledningen är att man vill uppmana företaget att säkerställa att man inte köper dun från producenter som bryter mot djurskydds- och djurplågerilagar, vilket Peta funnit tecken på utifrån de undersökningar som organisationen gjort.

Aktionen skedde dels i form av en protest utanför ingången till årsstämman, tillsammans med medlemmar från de lokala djurrättsgrupperna Animal save Sweden och Direct action everywhere Stockholm. Deltagarna bar ankmasker och kostymer, eftersom det är just ankor och gäss som blir lidande i dunproduktionsindustrin. Men Peta hade också en representant inne på stämman, i form av en aktieägare i H&M, som överlämnade en resolution till H&M-gruppen. I den uppmanas styrelsen att utarbeta en rapport om slaktmetoderna som används för att skaffa dun till företaget.

Brister i slakterier

Det finns olika standarder framtagna för olika material, men de är väldigt svåra att förlita sig på, säger Sascha Camilli, PR-koordinator på Peta UK.

– Det beror på att det är en väldigt komplicerad kedja, vi vill att H&M ska gräva och göra en egen rapport.

Demonstranterna mötte aktieägarna på väg in till H&M:s årsstämma
Demonstranterna mötte aktieägarna på väg in till H&M:s årsstämma. Foto: Anders Wiklund/TT

Både Peta USA och Peta Asien har besökt slakterier i dunproduktionskedjan i flera länder, bland annat Vietnam, och upptäckt stora brister. Deras undersökningar visade hur ankorna fick halsen avskuren medan de fortfarande var vid medvetande och att fåglarna sågs röra på sig i minst en minut efteråt. På andra håll fungerade inte bedövningsbaden, och vid vissa anläggningar skedde ingen som helst kontroll av fåglarnas medvetandegrad under slaktprocessen.

Har dialog

Nyligen tog H&M själva bort Textile exchanges märkning Responsible down standard (RDS) från sina varor, vilket enligt Peta tyder på att företaget vet att RDS är ”en bluff”.

– Dun från dessa slakterier har återfunnits i produkter som varit RDS-märkta och det finns en direkt koppling till H&M, säger Sascha Camilli, som inte tror att aktionen kom som en blixt från klar himmel för företaget.

Vi har dialog med företaget, de är medvetna om problemet och vi vill påminna dem om att agera.

Även sömmerskor uppmärksammades

Till tidningen Habit skriver H&M-gruppen apropå protesten att djurskydd är en mycket viktig fråga och att inga djur ska skadas vid tillverkningen av deras produkter.

”Vi vill understryka att H&M inte har någon affärsrelation med den vietnamesiska leverantör som Peta nämner i sitt pressmeddelande, och vi välkomnar Petas engagemang och deras arbete för att avslöja oacceptabla förhållanden i vår bransch, vilket i slutändan hjälper till att förbättra standards och metoder kring djurskydd i hela branschen.”

Inför stämman hade även den ideella föreningen Fair action lagt ett aktieägarförslag om att H&M ska säkerställa att de sömmerskor som inte fått ut löner och ersättningar de haft rätt till under coronapandemin får sina pengar, genom att förhandla fram ett avtal med fackliga organisationer.

Under årsstämman svarade H&M-gruppens vd och styrelseordföranden på frågorna från Peta och Fair Action, men stämman avslog sedermera förslagen, uppger företagets kommunikationsavdelning i ett mail till Syre. 

Artikeln har uppdaterats. 

Läs mer:

H&M – miljöhjälte eller bov?