Radar · Miljö

Allt fler italienska politiker lyfter klimatet som akut fråga

Milano har den senaste tiden drabbats av stormar, ovanligt stort hagel och en mängd nedfallna träd som följd.

Allt fler politiker i Italien har den senaste tiden börjat tala om klimatförändringarna som en alltmer akut fråga som måste tas på större allvar. Enorma resurser läggs nu på brandbekämpning i södra delarna av landet, och för att röja efter skyfall och hagel i de norra.

– Jag har sett 65 somrar i mitt liv och det jag ser nu är inte normalt, vi kan inte längre förneka det, klimatförändringarna förändrar våra liv, konstaterade Milanos borgmästare Giuseppe Sala i en video på sina sociala medier efter veckans oväder som drabbade staden.

Staden var inte ensam om oväder och hagel. I kommunen Azzano Decimo nordöst om Venedig har ett nytt rekord slagits: Europas största hagel föll här. En klump på hela 19 centimeter i diameter, enligt uppgifter från European severe storms laboratory (ESSL).

Signalerna på att klimatet är förändrat kommer från såväl norr som söder. Över 4 000 utryckningar har gjorts för att släcka bränder i söder och röja efter skyfall i norr. Totalt handlar det om insatser från över 10 000 räddningsarbetare. Och allt fler politiska röster talar nu om att läget börjar bli akut.

– Vi måste vara medvetna om att vi är sena, när det gäller att motverka klimatförändringarnas skadliga effekter, sade president Sergio Mattarella i ett tal i veckan, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Han talade också med Greklands president Katerina Sakellaropoulou i veckan och de båda var överens om att det behövs ett samarbete mellan de sydeuropeiska länderna för att tackla de allt mer tydliga effekterna av klimatförändringarna.

Plan för restaurering och vattenläckage

Premiärminister Giorgia Meloni har inte gjort sig känd för att vilja snabba på något klimatarbete, men under onsdagen utlovade hon ett stort paket för att klimatanpassa landet mer. I planen ingår bland annat restaurering av övergivna markområden, byggen av nya dammar och ett arbete för att minska vattenläckage och reparera vattenledningar.

– (D)e ständiga katastroferna vi har sett under de senaste månaderna visar att nödsituationer kommer att bli allt vanligare och det betyder att vi verkligen måste arbeta för en ekologisk omställning, men att vi också måste göra det vi inte hade modet att göra tidigare, det vill säga arbeta för att säkra territoriet, sade Meloni enligt Ansa.

Planen kommer att kosta hundratals miljarder, men säkerhet är inte gratis, konstaterade ministern för civilskydd, Nello Musumeci, under ett möte med Italiens ministerråd. Och klimatförnekare avfärdade han.

– Inför jättehagel, stormar, tornados, 47 grader, vem kan förneka? Vi ser en fullständig demonstration av att dessa dagars två Italien är sidorna av samma mynt, vilket kallas tropikalisering, sade han enligt Ansa.

Läs mer:

Eldinferno och hagelstormar: ”Apokalyptiskt”