Radar · Miljö

Eldinferno och hagelstormar: ”Apokalyptiskt”

Bild från Curcuraci, Messina, av en av de skogsbränder som rasar på Sicilien.

Brutala vindar, översvämningar och hagel stora som snöbollar i norr – extremhetta och förödande skogsbränder i söder. Våldsamt väder med dödsfall och stora skador i spåren klyver Italien i två delar.

”Rena apokalypsen”. Så beskriver Milanobor i sociala medier den våldsamma storm som i början av veckan med full kraft drog in över den norditalienska miljonstaden i regionen Lombardiet, skriver La Stampa.

”Tio minuter av ren skräck – i händerna på obeskrivligt starka vindar och hagel, som troligtvis var stora som tennisbollar. Jag lever ensam och jag var rädd – mycket rädd”, beskriver en kvinna från Milano upplevelsen på Twitter, citerar tidningen.

På foton och filmklipp syns hur många av stadens gator blockerats av nedfallna träd, hur hustak slitits bort av vindarna och hur omkullblåsta stolar och bord ligger huller om buller framför kaféer och restauranger.

Många gator vattenfylldes också efter kraftiga regn, stadens parker spärrades av och de många nedfallna träden ledde till stora trafikstörningar i miljonstaden.

Vindbyar på 28 m/s

Enligt Milanos borgmästare Beppe Sala ska de kraftiga vindbyarna ha nått upp till 28 meter i sekunden, inte långt från orkan – och i en video uppmanar han stadens invånare att ta situationen på allvar.

”Under mitt livs 65 somrar har jag aldrig sett något liknande. Klimatförändringarna håller på att förändra våra liv – och vi kan inte längre låtsas som ingenting. Även Milano måste agera”, säger Sala i videon på sin Facebooksida.

Även från andra platser i Norditalien strömmar vittnesmålen in. Bland annat från regionen Friuli-Venezia Giulia, där många vittnar om att skurar av enorma hagel, av samma storlek som äpplen, lett till stora skador på områdets jordbruk. Även utländska besökare uppger att hundratals bilar skadats.

När Milano drabbades av en kraftig storm blockerades många gator av nedfallna träd
När Milano drabbades av en kraftig storm blockerades många gator av nedfallna träd. Bild från i måndags. Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Ovädret har också skördat dödsoffer. En 16-årig flicka som befann sig på ett scoutläger i närheten av staden Brescia i Lombardiet dödades när ett träd föll på det tält hon sov i.

Och i provinsen Monza dödades en 58-årig kvinna på väg till sin arbetsplats då hon träffades av ett fallande träd.

I Verona fördes tio personer till sjukhus efter att inte ha hunnit i skydd när en kraftig hagelskur kom.

Våldsamma bränder

Samtidigt som invånarna på flera platser i norra Italien tvingas röja gator och parker från nedfallna träd och bråte kämpar man i landets södra delar mot extremhettan och dess konsekvenser.

Flera våldsamma skogsbränder rasar på Sicilien, bland annat i närheten av Palermo – vilket ledde till att stadens flygplats tvingades stänga under några timmar på tisdagen.

Också det populära turistmålet Segestas arkeologiska park i närheten av staden Trapani, som bland annat hyser ett grekiskt tempel från 420 före Kristus, har skadats svårt i en skogsbrand, enligt Giornale di Sicilia.

Under måndagen uppmättes 47,6 grader på Sicilien – och temperaturer på uppemot 48 grader väntas även fortsättningsvis.

Extremhettan håller även Sardinien i ett fast grepp – vilket bland annat lett till att tre plan som skulle landa i Olbia i måndags fick omdirigeras till andra flygplatser. Landningsbanans asfalt i Olbia var helt enkelt för het, rapporterar Rai.

Fakta: Oväder i Italien

Två olika typer av extremväder har de senaste dagarna rått i Italien, med kraftig vind, skyfall och hagelskurar i den norra delen av landet och extremvärme och skogsbränder i den södra delen.

Ett antal våldsamma skogsbränder rasar på Sicilien. En tredjedel av dem i närheten av Palermo.

Mer regn väntas under kommande dagar i de norditalienska regionerna Lombardiet, Trentino Alto Adige, Veneto och Friuli, enligt Italiens meteorologiska institut.

Ovädret i norra Italien har även drabbat utländska turister. Larmcentralen på SOS International, som hanterar försäkringsärenden, skriver på sin sajt att man fått in hundratals samtal från danska semesterfirare om skador på bilar som träffats av stora hagel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV