Radar · Inrikes

Snart sprututbyte i Västernorrland – sist ut i Sverige

Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att Region Västernorrlands första sprututbyte ska öppna innan sommaren 2023.

Västernorrland är den enda regionen i Sverige som inte har sprututbyte. Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden I Region Västernorrland, säger att en ansökan lämnades in 2022.
– Jag kan bara beklaga att vi är sist ut, säger hon.

Folkhälsomyndigheten släppte i fredags, den 24 februari, rapporten Den svenska narkotikasituationen 2022. I den framgår bland annat att 20 av 21 regioner i Sverige har startat sprututbyten 2022.

Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden I Region Västernorrland, säger att en ansökan lämnades in 2022.

– Ansökan klubbades igenom på nämndens sista möte förra året. Jag var väldigt tydlig med att det skulle bli gjort 2022. Det har tagit längre tid än jag önskat, säger hon.

Prioriteringar och pandemin

Anledningarna till att det dröjt är flera, enligt Elina Backlund Arab. Det handlar dels om prioriteringar, dels om pandemin.

– Redan 2018 beviljades en motion från V om att starta upp en sprututbytesverksamhet. Men sedan var det val – tidigare var det S och MP som styrde, nu blev det S, L och M – och här någonstans hamnade frågan på sidan av. Vi drev frågan vidare och har nu tagit ett helhetsgrepp om missbruks- och beroendevården tillsammans med kommunerna, för vi har sett att det finns brister, och en del av planen är att starta sprututbyte.

Det första sprututbytet ska ligga vid sjukhuset i Sundsvall, där behovet har bedömts som störst. Men det planeras även att öppna fler för att nå ut till hela länet.

Sprututbyte innan sommaren

Sprututbytet, som planeras att ligga i anslutning till infektionskliniken, har också påverkats av pandemin, enligt Elina Backlund Arab.

– Skam den som ger sig, nu är vi i planeringsfasen och tanken är att vi ska ha ett sprututbyte innan sommaren. Jag kan bara beklaga att vi är sist ut, men det har varit en resa, säger Elina Backlund Arab, och fortsätter:

– Det känns i alla fall jättebra är vi är på gång. Vi har också med oss kommunerna i arbetet, och hoppas genom sprututbytena kunna fånga upp människor vi annars inte skulle möta.

Läs ävenFärre drogrelaterade dödsfall senaste året