Krönikor

Stoppa miljardrullningen till djurindustrin

En ny studie från Stanforduniversitetet i USA bekräftar bilden vi redan haft. Grisuppfödning, kycklingbroilerfabriker, fodertillverkning och slakterier får enorma offentliga subventioner. De växtbaserade alternativen och odlat kött får bara en bråkdel i jämförelse. Men att skillnaden verkligen var faktor 1000, alltså att animalieindustrin får tusen gånger mer av våra skattepengar än det växtbaserade borde få de flesta att slå näven i bordet.

När jag som EU-parlamentariker gick igenom EU:s subventioner till animalieindustrin upptäckte jag att det till och med finns rena reklampengar som kickar in ”för att återställa förtroendet” för en produkt på marknaden när konsumtionen gått ned. Kort och gott; när konsumenterna äntligen gör ett medvetet val och drar ned på köttkonsumtionen rullar EU:s subventionsapparat igång för att hålla kvar oss i samma gamla sunkiga köttbeteende. I Sverige finns det exempel på detta med att marknadsföra kött till unga och reklam för ökad mjölkkonsumtion.

”Animalieindustrins påverkansmakt, både i USA och EU, är helt enkelt gigantisk”, säger Eric Lambin en av rapportförfattarna. Det är ett viktigt påpekande. För inom klimatrörelsen är vi medvetna om fossilkapitalets stora påverkansmakt och att det gör allt för att stoppa klimatomställningen, men animalieindustrins? Vi blir matade med animalieindustrins falska budskap, allt från Mamma Scan, ”välkommen till Bregottfabriken” till skolmjölken i matsalen. De har lyckas tuta i oss att kött är lika naturligt som att solen går upp varje morgon.

Men nu börjar det hända saker. Från att ha varit på ständig uppgång har köttkonsumtionen äntligen börjat gå ned de senaste åren. I våra livsmedelsbutiker är det det vegetariska sortimentet som är det snabbast växande. Mängder av skolor satsar på bra växtbaserad mat, som uppskattas av eleverna. I Nordiska ministerrådets nya näringsrekommendationer finns för första gången också matens klimat- och miljöpåverkan med, och minskad köttkonsumtion är en av rekommendationerna.

Lika glad som jag blir över dessa positiva förändringar, lika frustrerad blir jag över de gigantiska ekonomiska bidragen som håller kvar oss i ett osunt och helt och hållet ohållbart animalieberoende. I rapporten nämns den hissnande siffran på närmare 400 miljarder kronor i årliga offentliga subventioner till animalieindustrin i Europa. Offentliga subventioner är kort och gott dina och mina skattepengar. Hur länge till ska vi fortsätta att hålla en helt och hållet ohållbar och oetisk industri under armarna?

Nästa år är det val till EU-parlamentet. Vilka kandidater lovar att avskaffa subventionerna till animalieindustrin? Vilka kandidater lovar stöd till de hållbara alternativen; växtbaserat och odlat kött?

Det handlar om klimatet, djuren och folkhälsan.

Spaniens fotbollsdamer. Guldet – så välförtjänt.

Kommunernas underskott – regeringen måste öppna plånboken för skolan, vården och kollektivtrafiken.