Radar · Miljö

25 klimataktivister har dömts för sabotage – av drygt 200 dömda

Pontus Bergendahl satt i början av året två månader i fängelse för sin aktivism.

Sedan 2022 har 25 klimataktivister dömts för sabotage. Det rapporterar Dagens Arena som har gått igenom 134 domar mot klimataktivister.

Under senare år har organisationer som Extinction Rebellion och Återställ våtmarker intensifierat sina aktioner för att uppmärksamma klimatfrågan, och fler rättegångar och domar har följt i spåren. Dagens Arena har granskat alla 134 domar, som involverar över 200 personer. Nio av domarna är från hovrätter, resten från tingsrätter.

Lejonparten av domarna gäller ohörsamhet mot ordningsmakten, som är ett bötesbrott. Men i flera fall har aktivister åtalats för sabotage. Till dags dato har endast Pontus Bergendahl, aktiv i Återställ våtmarker och Extinction Rebellion, fått ett fängelsestraff.

Påverkar samhället?

Zilla Hirsch, kammaråklagare och medieåklagare vid Åklagarmyndigheten, uppger till Dagens Arena att det ökande antalet domar inte handlar om att rättsväsendet skärpt sin syn på civil olydnad.

– Nej, det spelar ingen roll för vår bedömning. När man ska bedöma om ett brott är sabotage, eller något annat, vid en vägblockad, då får man titta på hur stor begränsningen blir: hur länge stoppet pågår? Påverkar det ambulanser, utryckningsfordon? Vad är den totala kostnaden för samhället på grund av vägblockaden?

På frågan om samhällsutvecklingen, som att klimatdemonstrationer blivit vanligare, kan påverka åklagare och ha en inverkan på brottsrubriceringar, svarar hon:

– Det har jag svårt att tro, för det är vår uppgift att ha den integriteten i vår yrkesutövning att vi inte påverkas av samhällsdebatten som sådan. Men det är klart att när man ska bedöma om något är ett brott eller inte så kan man ju ta intryck utifrån. Det kan hända att det dyker upp argumentation i exempelvis media som man kan bedöma som relevant för utredningen och i bedömningen av den brottsliga gärningen, säger Zilla Hirsch.

"Fler riskerar fängelse"

Advokaten Linus Gardell, som försvarat flera av klimataktivisterna,  uppger till webbtidningen att han ser en risk för att domare och beslutsfattare påverkas av debattklimatet.

I en intervju med Syre uppger Pontus Bergendahl att han tror att fler aktivister kommer att hamna i fängelse i kampen för att bromsa klimatkrisen.

– Vi kommer inte kunna stoppa den här situationen vi befinner oss i om vi inte gör fler aktioner där fler riskerar att hamna i fängelse. Så därför tror jag att fler aktivister kommer att fängslas, tyvärr.

Läs mer om Pontus Bergendahl i artikeln Familjen som blev klimataktivister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV