Zoom

SD raderar miljöåtgärder och skriver in statslöshet i principprogrammet

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vid partiets landsdagar på Västerås kongress.

Sverigedemokraterna föreslår ändringar i sitt principprogram på partiets landsdagar. Partistyrelsen vill radera biståndsmål och ta bort skrivningar om stöd för förnybar energi och incitament för ”miljöbefrämjande åtgärder”. Samtidigt vill partiet ha in en skrivelse om att kunna ompröva ”naturaliserade” svenskars medborgarskap.

Sverigedemokraterna håller sin partikongress under helgen. Under dagarna fastslår partiet en ny styrelse, där den stora förändringen är att peta den tidigare partisekreteraren Björn Söder från sina uppdrag.

Under landsdagarna ligger även ett förslag från partistyrelsen att förändra i Sverigedemokraternas viktigaste dokument, principprogrammet. Det är i det som partiets ideologiska grund fastställs. I principprogrammet framgår bland annat hur partiet ser på den svenska befolkningen.

Sedan tidigare står det inskrivet att ”Sverigedemokraterna skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet i den svenska nationen”, men anser samtidigt att ”alla medborgare oavsett nationstillhörighet ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter och skyldigheter”.

Vill kunna riva upp medborgarskap

Nu vill partiet fylla på texten för att kunna dra tillbaka svenska medborgares rättigheter:

”Naturaliserade medborgare som sviker sina medborgerliga plikter och allvarligt skadar samhället bör dock kunna få sitt medborgarskap omprövat.”

I partiprogrammet framgår inte vad Sverigedemokraterna anser utgöra ”naturaliserade medborgare”. I en intervju med Göteborgs-Posten förklarar partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson att han är beredd att göra människor statslösa, något som skulle bryta mot en rad internationella konventioner.

Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson, under Sverigedemokraternas landsdagar på Västerås kongress
Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson, under Sverigedemokraternas landsdagar på Västerås kongress. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nedmonterad miljöpolitik

Inför riksdagsvalet rekryterade Sverigedemokraterna Elsa Widding, som i konspirationistiska miljöer länge varit en profil som förnekar faran med global uppvärmning. Elsa Widding skulle profilera Sverigedemokraternas motstånd mot vindkraft, iver för kärnkraft och negligerande av den internationella klimatforskningen.

Widding lämnade senare Sverigedemokraterna och är idag politisk vilde i riksdagen. Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen har drivit samma linje som Widding.

Han går emot forskningen som visar på ödesdigra konsekvenser vid en global uppvärmning på över 2 grader och beskriver klimatdebatten som ”alarmistisk”.

Kinnunen är också en ivrig motståndare till vindkraft. I Sverigedemokraternas principprogram har det funnits en ambition att ställa om svensk energipolitik med förnybart.

”Energieffektivisering ska prioriteras och satsningar på förnybara kraftkällor ska stödjas”, slog Sverigedemokraterna fast i sitt principprogram.

Partiet skulle också verka för att ”genom incitament i form av beskattning, subventioner och lagstiftning skapa förutsättningar för miljöbefrämjande åtgärder”.

Dessa skrivelser ändras nu. Skrivelsen om att ”satsningar på förnybara kraftkällor ska stödjas” försvinner. Även målet att skapa incitament för ”miljöbefrämjande åtgärder” försvinner och ersätts med:

”Det är angeläget att värna det kommunala självbestämmandet och det är de lokala politikerna – och i förlängningen kommunernas invånare – som är bäst lämpade att fatta beslut i fråga om vindkraftsetableringar.”

Luckrar upp målet för internationellt bistånd

Andra ändringar i principprogrammet rör partiets minimimål för internationellt bistånd.

Sverigedemokraterna har motiverat det etiska i sin politik om att stoppa flyktinginvandring till Sverige med att det är effektivare att hjälpa människor på plats eller i närområdet.

Samtidigt har partiet i alla sina budgetförslag dragit ned på Sveriges bistånd. I principprogrammet har det dock stått:

”Det svenska biståndet ska vara riktat till de allra mest nödlidande länderna och bör inte understiga den av FN rekommenderade nivån.”

Nu vill partiet göra sig av med ambitionen om att ge ett bistånd i linje med FN:s rekommenderade nivå och stryker den formuleringen ur principprogrammet.

SD:s starke man i Göteborg Jörgen Fogelklou vill kontrollera bidragstagares bankkort och spärra köp på vad han anser är onödig konsumtion
SD:s starke man i Göteborg Jörgen Fogelklou vill kontrollera bidragstagares bankkort och spärra köp på vad han anser är onödig konsumtion. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

SD-politiker vill spärra bidragstagares bankkort

Under dagarna behandlas också frågor som partiet ska driva under mandatperioden.

En rad motioner har lagts av SD-politiker. Bland annat vill Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou, införa ett ”reglerat bankkort för bidragstagare”.

I motionen framgår inte vilken typ av bidrag som Fogelklou vill kontrollera. Men visionen i motionen är att:

“Bankkortet ska användas som ett betalningsmedel för att köpa mat, kläder, hygienprodukter och andra nödvändigheter. Kortet ska inte tillåta uttag av kontanter eller användas för att köpa alkohol, tobak, spel eller andra icke-nödvändiga varor och tjänster. Ett bankkort ska heller inte möjliggöra att pengar kan föras ut ur landet.”

Även antalet transaktioner som får göras på bankkortet föreslås att begränsas.

Sverigedemokraternas partistyrelse vill dock avslå motionen och ser ”uppenbara risker med att koppla sociala trygghetssystem till vad staten anser vara lämplig konsumtion” i syfte att minska missbruk av bidrag. I nästa steg skulle gränsen kunna flyttas fram ytterligare till att staten börjar bestämma vad som anses vara lämplig mat att konsumera”.

Stoppa pizzabakning på asylboendena

Ett annat förslag som partiet ska behandla under sina landsdagar rör standarden för människor på asylboenden.

Jonathan Othén, regionråd i Uppsala, vill sänka matkostnaderna för asylsökande. Han menar de har en mycket ”hög levnadsstandard”:

”Det serveras godis, läsk, chips och annat. Det finns möjligheter att baka pizza och bullar och det serveras fyra varma måltider om dagen med stor variation och utbud”, skriver Othén.

Partistyrelsen skriver att de verkar för att ”hålla nere kostnaderna generellt”, men bedömer att maten inte är den stora kostnaden för asylmottagningar utan beräknar att den kostnaden ligger på runt sju kronor per person och dygn.

Kvinnoförbundet: ”Ingen sjukpenning efter skönhetsoperationer”

Sverigedemokraternas kvinnoförbund driver frågan om att personer som genomgått ”rena skönhetsoperationer” ska förlora rätten till sjukpenning.

Partistyrelsen föreslår att motionen avslås då den skulle kunna ”strida mot Tidö-avtalet”.

I andra motioner drivs krav som att det ska skrivas in regeringsformen, alltså i grundlagen, att Sverige är ett kristet land. Detta för att skydda mot ”de krafter som genom politiska reformer vill islamisera Sverige”.

Partistyrelsen stöder inte motionen utan menar att det är svårt att skriva in kristendomen i regeringsformen bland annat med hänvisning till religionsfrihet. Samtidigt konstaterar partistyrelsen att Sverige är ett ”urgammalt kristet, västerländskt rike” och menar att ”synsätt mellan den kristna världen och övriga världen är ofta oväntat stor, något som blivit synnerligen uppenbart i och med de senaste årens massinvandring från muslimska länder”.

Läs mer:

SD: ”Ingen katastrof med 2,5 graders uppvärmning”

SD-topp rasar över polisskydd för Reinfeldt efter terrorattack

Flera av Söders prideutspel kvar – trots statsministerns påståenden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV