Radar · Miljö

IEA: Investeringar i solenergi överstiger oljan för första gången

Satsningar i ny solenergi kommer i år för första gången att gå om de totala investeringarna i fossila bränslen, enligt Internationella energiorganet IEA.

Investeringar i ren energiteknik överskrider avsevärt utgifterna för fossila bränslen, enligt International energy agency (IEA).

– För varje dollar som investeras i fossila bränslen går nu cirka 1,7 dollar till ren energi. För fem år sedan var förhållandet ett till ett. Ett lysande exempel är investeringar i solenergi, som kommer att överträffa mängden investeringar som går till oljeproduktion för första gången, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i en kommentar.

 Solcellsparken Talayuela Solar Farm, 20 mil väster om Madrid
 Solcellsparken Talayuela Solar Farm, 20 mil väster om Madrid. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Enligt IEA:s senaste rapport World Energy Investment 2023 kommer runt 2,8 biljoner USD att investeras globalt i energi 2023. Av denna summa förväntas mer än 1,7 biljoner USD gå till så kallad ”ren teknik” och resten, drygt 1 biljon USD, gå till kol, gas och olja.

IEA varnar dock för att de nya investeringarna i fossila energislag fortfarande ökar, trots att motsatsen borde ske för att nå målet netto nollutsläpp 2050.

Läs mer:

Vind slår kärnkraft för första gången i USA