Radar · Mänskliga rättigheter

Abortmotståndare bjöds till  kvinnotoppmöte – kritik att vänta

Ungerns president Katalin Novák (andra fr.

Reaktionerna var starka efter att Ungerns konservativa president Katalin Novák medverkade vid invigningen av jämställdhetskonferensen Women deliver. En grupp europeiska parlamentariker kommer att framföra formell kritik mot värdlandet Rwanda, som enligt utsago tog initiativet till att bjuda in den kontroversiella politikern.

I förra veckan samlades 6 000 deltagare på världens största konferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter, Women deliver, i Rwandas huvudstad Kigali. På sin hemsida skriver Women deliver att man med mötet avser ”möjliggöra inkluderande och gemensamt skapade utrymmen som främjar solidaritet för hållbara lösningar för jämställdhet”. Många kom dock att ifrågasätta denna ambition när en av invigningstalarna visade sig vara den ungerska nationalisten och antiabortaktivisten Katalin Novák, tillika Ungerns president, som deltog i ett panelsamtal på scen. 

Riksdagsledamoten Ulrika Westerlund (MP) var på plats i Kigali där hon ingick i en europeisk parlamentarisk grupp som arbetar med frågor om sexuell och reproduktiv hälsa (European parliamentary forum for sexual and reproductive rights). Hon rapporterade i Fempers nyheter om det paradoxala i Nováks närvaro när många av konferensens delar handlade om hur den så kallade anti-genusrörelsen flyttar fram sina positioner, en rörelse som den ungerska presidenten anses vara en del av. Medverkande och publik på Women deliver har i likhet med Westerlund uttryckt bestörtning över det inträffade. 

– Vi blev förvånade. Vi förstår inte varför en sådan här kvinna skulle bli inbjuden, sa konferensdeltagaren Bruna Martinez, en aktivist från Brasilien och medlem av Young feminist Europe, till The Guardian.

Försvarade sig

Kritiken ledde till att Women delivers ordförande Maliha Khan gjorde ett framträdande där hon förklarade att hon och hennes kollegor bakom konferensen inte på något sätt håller med om Nováks åsikter, men att det var ett önskemål från värdlandets regering att hon skulle bjudas in.

”Om vi vill uppnå det vi vill uppnå måste vi ofta samarbeta med och prata med människor som vi inte håller med om många saker. Personligen håller jag med om mycket lite som president Novák tror på, stöder eller lyfter fram. Jag är säker på att hon håller med om väldigt lite som jag tror på”, sa Maliha Khan, enligt den rwandiska dagstidningen The New Times återgivning.

Ska framföra formell markering

Varför Rwandas regering propsade på Nováks medverkan förblir dock oklart.

– Jag har väldigt svårt att tro Women deliver själva skulle initiera att bjuda in den här personen, i synnerhet som många programpunkter handlade om anti-genusrörelsen, de vet ju vem hon är. Jag fick höra att Rwandas regering ville det, men jag har ingen aning om varför. Det kan handla om precis vad som helst, säger Ulrika Westerlund.

Hon och hennes medparlamentariker kommer att gå vidare med frågan efter sommaren.

– Vi bestämde att vi vill skriva någon form av kritik mot regeringen. Det är viktigt att markera både formellt och informellt.

Läs mer: 

Bråkdel av världens kvinnor kan leva jämställt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV