Glöd · Under ytan

Så stigmatiserar högern sina politiska motståndare

Rebellmammorna demonstrerar för klimatet och Ulf Kristersson inleder Moderaternas partistömma i Umeå den 19 oktober i år.

Sabotörer och sektmedlemmar som använder totalitära metoder – så beskriver högern, inte minst Tidöregeringen, miljövänner och klimataktivister. Ann Engqvist beskriver hur Timbro har orkestrerat smutskastningen sedan 1978. Essän publiceras i tre delar varav det här är den första.

Vi måste prata om vokabulär och språkbruk, Ulf Kristersson. Vokabulär betyder ordförråd och ett förråd kan tömmas.

För ett par veckor sedan anklagade statsminister Kristersson några oroliga rebellmammor för att använda sig av totalitära staters metoder i samband med att de sjöng på hans frågestund i Malmö. Han var så kränkt att han for ut på Facebook och menade att miljöminister Romina Pourmokhtari tvingats ställa in ett möte med Fossilfritt Sverige av säkerhetsskäl.

Anmäld till det fossilfria mötet var en pensionär – Ola Gabrielson, medlem i Scientist rebellion, alltså en forskare.

Greenpeace har JO-anmält Regeringskansliet för det här uttalandet.

En totalitär stat tillåter inte fredlig civil olydnad, de fängslar, misshandlar, dödar, straffar människor som kräver rättvisa, mänskliga rättigheter och en framtid att leva i. Vi tar Kvinna liv frihet i Iran som exempel, eller Black lives matter-rörelsen. Eller de ryssar som vågade demonstrera mot kriget i Ukraina. Det vill säga: Vem är det som inte respekterar den demokratiska processen? Vem tar till totalitära metoder? Vilka är det Kristersson vill respektera? Vem tycker lagom annorlunda än vad han gör?

Woke betyder medveten

Ordet woke har diskuterats fram och tillbaka de senaste månaderna. Myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof) förklarar ordet så här: ”Woke kommer från amerikansk engelska och började användas också i svenska medier omkring 2016. Den som är woke är medveten om rasism, orättvisor och diskriminering. I vissa politiska kretsar används woke nedsättande.”

Även klimatrörelsen och klimataktivister betraktas som woke – av en enad högerkör. Personligen är jag oerhört stolt för att vara woke.

Statsministern skriver också i sitt Facebookinlägg att ”de här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige (…)”

”De här människorna” som Kristersson kallar alla klimatmedvetna mammor, mormödrar och farmödrar är fredligt civilt olydiga människor som kräver en sansad klimatpolitik. En del av befolkningen som inte nöjer sig med att Romina Pourmokthari upprepar att vi kommer att nå klimatmålen år 2045, om 22 år, bara vi får någon som investerar i kärnkraftverk.

Den 16 oktober 2023 undertecknade 374 svenska företag och fackliga centralorganisationer en debattartikel i Aftonbladet där de menar att ”Det är av största vikt för oss att 2030-målet ligger kvar. Det handlar om jobb, investeringar och marknadsandelar – och om vikten av att kunna lita på blocköverskridande överenskommelser.”

Men dessa 374 svenska företag och fackliga centralorganisationer blir inte anklagade för att använda sig av totalitära staters metoder. De kallas varken sektmedlemmar eller terrorister heller. Så vad händer?

Vi måste förklara ett annat begrepp innan vi går vidare. Whataboutism är en härskarteknik och sandlåderetorik som går ut på att avleda uppmärksamhet från en själv, samtidigt som en försöker visa att den som anklagar är en hycklare. Ett retoriskt knep, ofta med syfte att försvara sig själv genom att dumförklara och trycka till någon annan.

Korrupt elit

Den marknadsliberala tankesmedjan Timbro måste korka upp champagneflaska efter champagneflaska varje dag, för de har verkligen lyckats stigmatisera människor som är ”woke”, men de har inte nöjt sig med detta. Sedan 1978 har de jobbat stenhårt för att plantera ord som ”sekt”, ”extremism”, ”sabotörer” och ”terrorister” för att förnedra och smutskasta bland annat människor i klimatrörelsen, men också andra rättviseorganisationer.

”Begreppet (sekt) har även blivit ett populärt ord i media och används där oftast i en negativ bemärkelse.” (SO-rummet)

Karin Pihl är ledarskribent för Göteborgsposten, flitigt publicerad på Timbros hemsida. Hon ”varnar för grön extremism” (GP 17/3 2023), men nämner något väldigt intressant i sin krönika.

”Om man verkligen lyssnar på vad klimataktivisterna säger framstår retoriken som mer lik en extrem sekt (…). Hos de radikala aktivisterna finns uppfattningen att världen snart kommer att gå under, att det finns en korrupt elit som inte bryr sig om den stora massan (som måste ’väckas’)”.

Terror och extremism

En ”korrupt elit som inte bryr sig”. Vilka är det?

Kajsa Dovstad, programansvarig för Välfärd på tankesmedjan Timbro, skriver i sin gästkrönika (GP 2 sep 2023): ”Att människor gärna dras till domedagsprofetior är ett välkänt fenomen . När det kombineras med svenska offentliga personers besatthet att vara goda och stå på rätt sida av historien – ja då är resultatet inte vackert.”

Henrik Jönsson, youtuber, skriver flitigt i Timbros nättidning Smedjan. En av hans videor på Youtube heter ”Klimatreligionen – Miljörörelsens likheter med en sekt” (29/4 2023). Första bilden föreställer en photoshoppad bild på Greta Thunberg som heliga Maria.

Michael Schellenberger, en amerikansk författare, skriver i en essä på Timbros nättidning Smedjan 11/11 2021: ”Klimatalarmismen har blivit ett större hot än klimatförändringarna”.

Håkan Boström skriver i Göteborgs-Posten 18/11 2021: ”… Greta Thunberg har ändrat tonfall på senare tid (…) förespråkar ledande klimataktivister terror som metod. Vi kan inte vara blinda för radikaliseringen.”

Lotta Lundberg skriver i Svenska Dagbladet (12/4 2022): ”Ser vi fröet till en ny terrorrörelse?”

Johannes Riese, EU-parlamentariker och medarbetare på Timbro (5/9 2022). ”Grön extremism är fortfarande extremism”, ”

Svend Dahl, chefredaktör för Smedjan skriver: ”När wokekapitalismen löper amok” ( 7/8 2023).

Fredrik Haage, politisk chefredaktör på Smålandsposten (SP 24/5 2023), tillika skribent för Timbro AB skriver i sin ledare ”Europas gryende klimatterrorism”. I Kvartals veckopanel sa han: ”Klimatkulturen har ett pseudoreligiöst drag, det handlar alltid om försakelse, om att människan är syndfull.” Han ifrågasätter också EU:s klimatpolitik och alla gröna företrädare i EU parlamentet (men lovar att äta kött tills han spricker). Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister, krävde i en intervju i Sveriges television (14/4 2022) att man skulle höja straffet för klimataktivister.

Så sent som den 23/9 2023 (Aftonbladet) vädjade Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm och Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot, till justitieminister Gunnar Strömmer (M) om att klimataktivister ska dömas för sabotage upp till 12 månaders fängelse och obligatorisk häktning. De kallar klimataktivisterna för ”kriminella sabotörer”.

– Det är upprepad och förannonserad kriminalitet, där man håller stockholmarna i gisslan, menar Wedin.

Och så håller det på. Men sedan när förannonserar kriminella och kidnappare sina dåd?

Planterar ord

Kan så många mammor, pappor, mormödrar, farmödrar, ungdomar, studenter, forskare, akademiker, psykologer, läkare och barn från alla världens hörn som oroar sig för extremväder, torka och svält och sin framtid vara med i samma sekt, terrororganisation eller kriminella gäng?

Ledarskribenter på stora tidningar, politiker, debattörer, opinionsbildare, opinionsledare och verkställande direktörer planterar ord i det kollektiva medvetandet enligt principen ”att det är lättare att tro på en lögn man hört tusen gånger än att tro på fakta som ingen tidigare hört” – ett gammalt hederligt knep inom politik, propaganda, krigsföring och opinionsbildning.

Men vem är det som återkommande sagt att klimataktivister är sektmedlemmar, terrorister, domedagsprofeter, överstepräster, extremister, kriminella, gisslantagare, kidnappare, sabotörer och alarmister som förannonserar sina kriminella handlingar? Vilka alarmister varnar för alarmister?

Ja, det är inte klimataktivisterna.

Fortsättning följer den 25 oktober.