Radar · Miljö

Ny festival i Malmö tar brett grepp om klimat och rättvisa

Den 2 augusti kommer mänskligheten ha gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser.

Den 2 augusti infaller Earth overshoot day, det datum då jordens resurser för året förbrukats. För att sprida kunskap och skapa gemenskap kring klimat- och rättvisefrågor anordnas en festival på temat i Malmö Folkets park redan på torsdag.

I anslutning till dagen då jordens förnybara resurser förbrukats för året, den så kallade Earth overshoot day, har föreningar och rörelser i Malmö dragit ihop till en festival för rättvisa ur både klimatmässiga och sociala perspektiv. Overshoot-festivalen äger rum den 27 juli i Folkets park, där besökarna kan ta del av poesi, musik, tal och work shops, allt med koppling till klimat och social rättvisa, och framför allt hur dessa två områden hänger ihop.

Idén om en overshoot-festival uppstod bland olika miljörörelser, sociala rörelser och föreningar i Malmö som kände ett behov av att samlas och lyfta frågorna.

– Klimaträttvisa och social rättvisa går inte att separera. Tanken är att uppmärksamma overshoot-dagen och att visa hur allt hänger ihop. Målet är ett event som når ut till den vanliga människan, till alla, inte bara folk som redan är insatta. Därför har vi mycket musik och poesi, det ska vara lättillgängliga saker, inte bara tunga föreläsningar, säger Leonie Fasse som är projektledare för festivalen.

Gratis en principsak

Hennes vision har varit att få till ett brett och varierat program för dagen.

– Så att människor verkligen kan hitta det som de är mest intresserade av. Och alla artister som vi har kontaktat har någon koppling till temat, det var väldigt viktigt för oss att de kan identifiera sig med temat, att exempelvis musiken handlar om det.

Leonie Fasse projektleder Overshoot-festivalen i Malmö
Leonie Fasse projektleder Overshoot-festivalen i Malmö. Om mänskligheten lyckas hushålla bättre med jordens resurser kan festivalen senareläggas varje år – det är målet. Foto: Privat 

Vid sidan av (förvisso uppbygglig) underhållning kan besökaren delta i work shops, bland annat håller en känd klimatrörelse aktionsträning. För den mer kreativt lagda finns drop in-aktiviteter i form av exempelvis reparationsverkstad och kollektivt broderi. Allt är kostnadsfritt, vilket varit en hörnsten för arrangörerna.

– Vi ville vara inkluderande. Till exempel har vi inga food trucks vilket annars är ganska vanligt på festivaler, utan vi har en knytis dit folk uppmuntras att ta med mat. Vi gör det vi står för, säger Leonie Fasse.

Vad hoppas ni att festivalen kan leda vidare till?

– Ett mål är att göra det till ett återkommande event varje år, och att det förhoppningsvis blir senare och senare på året så klart. Men rent praktiskt också att det kan uppstå något slags nätverk för den sociala rörelsen och miljörörelsen, den tanken har lite funnits innan men det har inte hänt så mycket, vad jag vet. Nu kanske vi har momentum att köra det vidare och göra events hela året under samma namn och med föreningarna, och kopplat till overshoot-aspekten.

Stärka civilsamhället

På svenska kallas Overshoot day för Den ekologiska skuldens dag, och skulden ifråga räknas ut både globalt och för varje enskilt land. 27 juli angavs tidigare i år som den dag då planetens årliga resurser förbrukats, med har sedan dess ändrats till den 2 augusti. Datumet för festivalen i Malmö förblir dock den 27 juli, och Sveriges Overshoot day – den 3 april – har redan passerats med råge.

– Vi vill också bidra till att man förstår hela aspekten av det, det är otroligt tidigt på året jämfört med andra länder. Det är ett systemfel, men man kan också göra sitt som individ. Vi vill stärka civilsamhället, för jag tror verkligen att det behövs, säger Leonie Fasse.

Läs mer: 

Nu är världens förnybara resurser slut för i år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV