Radar · Miljö

Blockerade hamn – Thunberg inför rätta

Greta Thunberg anländer till Malmö tingsrätt där hon står åtalad efter en klimataktion i Norra hamnen i Malmö.

Klimataktivisten Greta Thunberg ställs på måndagen inför rätta i Malmö tingsrätt. Hon är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader vid fällande dom.

Strax efter klockan 11 anlände Greta Thunberg till tingsrätten. Hon svarade inte på några frågor från media på vägen in genom säkerhetskontrollen.

Utanför tingsrätten fanns flera personer samlade från Ta tillbaka framtiden, den organisation som anordnade protestaktionen i oljehamnen.

Även personer från Fridays for future finns på plats.

– Det är beklagligt att de kriminaliserar klimataktivister och inte de som förorenar och hotar jorden och livets framtid, säger Anders Gierz, aktiv i Fridays for future och Scientist rebellion.

Det var den 19 juni i år som Greta tillsammans med flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen försökte blockera in- och utfarten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö.

Enligt åtalet har Greta Thunberg vägrat lyda polisens order om att lämna platsen. Två andra personer som deltog i aktionen har också åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. De kommer att ställas inför rätta senare i augusti.

Polisen flyttar på Greta Thunberg när hon blockerar infarten till Oljehamnen i Malmö tillsammans med andra personer från rörelsen Ta tillbaka framtiden
Polisen flyttar på Greta Thunberg när hon blockerar infarten till Oljehamnen i Malmö tillsammans med andra personer från rörelsen Ta tillbaka framtiden. Arkivbild. Johan Nilsson /TT

Får stöd av rörelsen

Greta Thunberg är personligen på plats under rättegången i Malmö tillsammans med några andra personer från Ta tillbaka framtiden. Irma Kjellström är en av dem:

– Jag kommer att vara på plats för att stötta Greta, säger hon till TT.

I en kommentar skriver Ta tillbaka framtiden att de inte tänker vänta utan göra det de kan för att stoppa användningen av fossila bränslen.

”Om domstolen väljer att se det som ett brott får den göra det – vi vet att vi har rätt att leva och att fossilindustrin står i vägen för den rätten,” står det i kommentaren.

Artikeln är uppdaterad med tillägg om att Greta Thunberg är på plats och kommentarer. 

Läs mer: 

Greta Thunberg ställs inför rätta efter klimataktion

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV