Radar · Miljö

Greta Thunberg ställs inför rätta efter klimataktion

Polisen flyttar på Greta Thunberg och några andra klimataktivisterna från organisationen Ta tillbaka framtiden som blockerar infarten till Oljehamnen i Malmö i juni.

Greta Thunberg åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten efter aktionen i oljehamnen i Malmö i juni, rapporterar flera medier.

Det var den 19 juni som Greta Thunberg blockerade tankbilar från att köra ut från hamnen i Malmö tillsammans med andra klimataktivister. Enligt åtalet ska hon ha vägrat att lämna platsen när polisen beordrade det. 

Enligt polisens vittnesmål ska klimataktivisterna från “Ta tillbaka framtiden”  inte ha hörsammat uppmaningen att flytta på sig till en gräsmatta när störningen uppfattades som för stor. Vissa ska ha lytt, medan fyra ska ha vägrat och lyfts bort från platsen. 

”Vi valde att inte vara passiva åskådare, utan att i stället hindra fossilbränslets infrastruktur. Vi tar tillbaka framtiden”, skrev Thunberg i ett inlägg på sociala medier i samband med aktionen.

Greta Thunberg har nekats biträde av en offentlig försvarare och ska stå för sitt eget försvar. Förhandling kommer att ske i slutet av juli, skriver Helsingborgs dagblad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV