Radar · Inrikes

I Region Halland kan alla visselblåsa

På Regions Hallands webbplats går att läsa mer om vad som är ett visselblåsarärende.

Sedan i fjol ska alla större offentliga aktörer ha en visselblåsarfunktion. I Region Halland finns ett visselblåsarsystem för alla, inte endast för dem som jobbar hos regionen utan även för medborgarna.

Henrik Lundahl, kanslichef på region Halland, ingår i den visselblåsargrupp som tar hand om anmälningar. Det finns inget krav att det ska innefatta fler än anställda, men i Halland ser de ingen anledning att ändra systemet, rapporterar Arbetsvärlden.

– Vi har ställt oss frågan om vi ska ha det öppet eller stängt men valt att fortsätta ha det öppet för allmänheten. Om man vänder på frågan, varför ska det bara vara för anställda? Det kan vara företagare eller någon annan som ser något som inte är som det ska vara, säger han till tidningen.

Flest anmälningar gäller vården och är oftast synpunkter på dåligt bemötande, kan Arbetsvärlden berätta. Sådana omfattas inte av visselblåsarlagen.

Sedan 2022 måste offentliga aktörer med minst 50 anställda och privata med minst 250 ha en visselblåsarfunktion. Från december 2023 gäller kravet även privata aktörer med 50–249 anställda. För att anmälan ska omfattas av visselblåsarlagen behöver missförhållandet ha ett allmänintresse.

Läs mer: Europadomstolen ger visselblåsande revisor rätt