Radar · Miljö

Vänner vill sprida klimatvandring som en väg att påverka politiken

Gruppen Klimatvandra avslutar årets aktiviteter med en budkavle till politiker, där de uppmanar till att avveckla subventioner av fossilt bränsle.

Fem vänner har i sommar anordnat klimatvandringar på flera håll i Sverige. Syftet, berättar initiativtagaren Hans Pårup, är att få politiker att sätta klimatet högst på agendan.
– Jag vill se långsiktig, politisk samverkan i klimatfrågan, inte politiskt käbbel, säger han.

Tillsammans har de fem grundarna till gruppen Klimatvandra; Anna Frenning, Marie Mejer Falk, Madeleine Söderström samt Hans och Mari Pårup, under tre månader varit med och arrangerat vandringar.

I dag, den 23:e september, avslutas vandringarna för året genom att sammanställa en budkavel med ett antal uppmaningar till politikerna. Bland annat kräver klimatvandrarna att politikerna ska följa Parisavtalet och avveckla subventioner av fossilt bränsle.

– I dag har vi en symbolisk ceremoni och sedan kommer vi att sammanställa allt material från vandringarna och överlämna det till representanter för regering och riksdag. Vi vill att regeringen ska lyssna till vad vi säger och börja fatta långsiktiga, gemensamma beslut som bidrar till en klimatomställning, säger Hans Pårup.

"Visa våra folkvalda"

Syftet med att klimatvandra är att ”inspirera människor att ta steg som leder till riktig förändring”, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

Vandringar har skett både genom att gruppen lett vandringar och att människor vandrat på egen hand samt rapporterat uppgifter till deras webbplats.

– Vandringarna är ett konkret sätt att kunna få sin röst hörd. Med drygt 6 000 kilometer i våra ben, genom 143 orter på bara tre månader vill vi helt enkelt visa våra folkvalda politiker att vi är många som skulle stödja en mer beslutsam klimatpolitik, säger Mari Pårup.

Budkavel till politiker

Den sista etappen går mellan Bergshamra, som ligger norr i Stockholm, och Humlegården i centrum, där det blir en samling med en genomgång av den budkavel som är resultatet av årets vandringar. Det blir även tal och musik samt något om planerna för klimatvandra 2024, enligt Hans Pårup.

– Det som började med att vi var några vänner och bekanta som pratade om hur viktigt det är att lyfta klimatfrågan och kände att vi ville göra något aktivt har vuxit. Nu är vi några av många som deltar i ”Week of action for social and climate justice” och visar att vi måste agera för klimatet nu, säger han.

”Week of action for social and climate justice” är en aktionsvecka för social och klimaträttvisa som organistioner arrangerat den 15-22 september.

Läs mer:

Forskare stängde ner terminal för privatjet under klimataktion

Klimatvandra – och skapa empati med framtiden