Radar · Miljö

Forskare stängde ner terminal för privatjet under klimataktion

Röd färg och forskningsartiklar om klimatet, det fick byggnaden vid terminalen för privatjets på Bromma flygplats på sig under klimataktionen idag.

Terminalen för privatjets på Bromma flygplats fick röd färg på sig när forskare från gruppen Scientist Rebellion genomförde en klimataktion där under söndagsförmiddagen. På fönstren på bygganden klistrades forskningsartiklar om klimatkrisen upp.

– Under juli och augusti har den globala medeltemperaturen varit mer än 1,5 grader varmare än förindustriell tid, med katastrofala följder. Samtidigt för våra makthavare en politik som aktivt ökar utsläppen, och därmed för oss ännu längre bort från våra redan otillräckliga klimatmål. Att stänga terminaler för privata jetplan är det moraliskt rätta att göra just nu, det brottsliga vore att sedan öppna upp dem igen, säger Jeanette Eggers från Scientist Rebellion i ett pressmeddelande.

Under aktionen hölls banderoller upp med budskapen ”förbjud privata jetplan” och ”vetenskapen är tydlig: sluta finansiera klimatkollapsen”. Enligt uppgifter till TT ska 17 aktivister sedan ha gripits av polisen. 

Aktionen är en del i en global kampanj som kräver ett förbud mot privatjets. På flera ställen i världen har initiativ tagits det senaste året för att begränsa flyget. I Frankrike har kortare inrikes flygresor förbjudits där tåg kan vara ett lämpligt initiativ. Efter att aktioner riktade mot privatjets inleddes har även politiker i Amsterdam beslutat att privatjets ska förbjudas på landets största flygplats, Schiphol.

Privatjet åt ministrarna

I Sverige går det snarare åt andra hållet.

– I Sverige har regeringen motverkat initiativ för att begränsa flygandet, och istället investerat i ett tredje privatjet till ministrarna. När en procent av världens befolkning står för hälften av flygets utsläpp medan 80 procent av jordens befolkning aldrig ens stigit ombord på ett flygplan, då behöver vi agera i klimaträttvisans namn och stänga ner privatjetsindustrin, menar Esther Hauer från Scientist Rebellion. 

Dagens aktion är även en del av den nationella veckan Week of Action for Social and Climate Justice som pågår mellan den 15 och 22 september. Bakom den står över 100 organisationer och rörelser och bara idag pågår en bred och varierad mängd aktiviteter. Ett exempel är en klimatmässa i Storkyrkan i Stockholm, som leds av Biskop Andreas Holmberg. Från många församlingar runtom i Stockholm kommer det även att ske pilgrimsvandringar med Storkyrkan som mål.

Här finns hela listan över aktiviteter under veckan.