Radar · Miljö

EU tar ett steg till för att stoppa ”fast fashion”

En mer cirkulär klädbransch är det som både EU-kommissionen och ministerrådet vill se och som EU-parlamentet snart ska ta ställning till.

Oanvända, returnerade kläder ska inte få förstöras. Det har EU:s ministerråd kommit fram till när de i måndags la fram sin ståndpunkt på den så kallade Ekodesignförordningen, som förslogs för ett år sedan.
– Det är väldigt välkommet att man agerar på området, säger Ola Palmgren på fackförbundet Handels, som länge drivit frågan.

För drygt ett år sedan la EU-kommissionen fram ett förslag som syftar till att hejda klädbranschens ”fast fashion”-ideal och gå mot en mer cirkulär affärsmodell.

Bland annat innehöll förslaget att det ska tas fram krav på textilier för att de ska hålla längre. Miljökommissionär Virginijus Sinkevičiu tillade under en presskonferens att ”vi öppnar också för att det kan bli ett förbud att förstöra vissa produkter eller varugrupper”.

Inom klädbranschen har det blivit ett uppmärksammat problem att många returnerade kläder slängs eller bränns upp för att det många gånger kostar minst att göra så.

Men nu har också EU:s ministerråd satt ner foten. Under ett möte i Bryssels på måndagen kom de överens om en ståndpunkt till EU-kommissionens förslag och där ingår bland annat ett direkt förbud mot att förstöra osålda textilier, skor och kläder (undantag görs för små företag och mikroföretag).

Kritiseras för att ha motarbetat

Under arbetet med sluttexten har Sverige i egenskap av ordförandeland fått kritik då man ska ha beslutat att inte ta med skrivningen om ett förbud. Flera länder, såsom Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Belgien, vägrade att släppa fram en text utan förbudet, rapporterar Miljö och utveckling.

Detta tillbakavisar dock näringsminister Ebba Busch.

– Det har varit svårt att navigera i detta och Sverige har som ordförande under våren försökt medla mellan de olika ståndpunkterna och lyckats få en balans som kan få stöd i ministerrådet där vi faktiskt snarare skärper positionen jämfört med kommissionens förslag, säger hon enligt TT.

Fackförbundet Handels ser positivt på beskedet från ministerrådet.

– Det har ju förekommit rapporter om att företag förstör fullt dugliga varor som returneras eller som man inte får sålt. Det är ju ett extremt resursslöseri och tvärsemot det vi behöver göra, säger Ola Palmgren, utredare på Handels.

– Vi tror inte att detta i längden är bra för företagen heller. Det är en kortsiktig vinstlogik, där man ju urholkar förutsättningarna för en i längden fungerande handel.

Vill göra handeln mer cirkulär

Frågan är en av de som fackförbundet drivit för att göra handeln mer hållbar och cirkulär.

– Vi behöver gå mer mot uthyrning, försäljning i andra hand, reparationer och återvinning. Och för det behövs det mer politiska beslut för att underlätta övergången. Här behövs nationell handling, till en början subventioner för att få igång marknaden. För långsiktigt kan vi inte plocka ut så här mycket resurser, säger Ola Palmgren.

Handels var till exempel kritiska när den nuvarande regeringen tog bort den sänkning på momsen som den förra regeringen införde på reparationer av vissa varor såsom cyklar.

– Vi behöver subventionerna i detta läget för att få igång de här verksamheterna. Vi har så kort tid på oss att ställa om samhället. Så politikerna behöver sätta sig i förarsätet och se till att vi minskar resursanvändningen och gynna sådana näringar som tar hand om och återbrukar befintliga produkter.

Innan lagförslaget kan bli verklighet ska också EU-parlamentet säga sitt. Miljöutskottet ville i sin första behandling se skärpningar och kommer att ta upp frågan igen i början av juni. Flera EU-parlamentariker uppmanar till ytterligare skärpta krav. Bland annat att även elektronikprodukter ska omfattas av ett förbud mot att förstöra varor.

– Vi välkomnar det också. Det är tydligt att vi kan inte förstöra funktionsdugliga varor i den utsträckning som vi gör. Det är enorma resurser som går till spillo, både ekonomiska och sett till råvaror, säger Ola Palmgren.

Läs mer:

Parlamentets miljöutskott vill se skarpare textilstrategi

EU vill göra ”fast fashion” omodernt

Returnerade julklappen kan hamna på soptippen