Radar · Miljö

Sju sorters blommor att undvika i midsommarnatten

 Invasiva blomster – förrädiskt vackra.

Invasiva arter som tränger ut de inhemska och hotar den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningen har listat sju sorters blommor som skulle kunna ge dig mardrömmar.

Jo, jag är en invasiv art
Jag ödelägger er villa
Jo, en riktigt invasiv art
Vi har alltid betett oss illa

Så sjunger den finlandssvenska popgruppen Vasas flora och fauna i låten från 2017 med titeln En invasiv art, och även om det här snarare rör sig om ett mänskligt exemplar går det att nästan se framför sig hur en massformation av lupiner ödelägger om inte själva villan så i alla fall tomten. Just lupinen uppskattas ändå av många, där den får vägkanterna att skifta i rosa och lila i midsommartid. Dock är den nog lite otymplig att lägga under kudden, för den som vill upprätthålla den gamla traditionen med anor i bondesamhället, och som sas ge drömmar om ens tillkommande.

Och de invasiva arterna är oftast förrädiskt vackra, skriver Naturskyddsföreningen, som har sammanställt en lista över sju blommor som bör hållas långt bort från sänglinnet. De främmande arterna tränger nämligen ut inhemska midsommarblommor som blåklocka, prästkrage och käringtand och sprider sig ohämmat. De utgör också ett hot mot insekter eftersom de bara blommar en kort period, och när alla andra växter är utkonkurrerade lämnas bina utan mat. Trots detta har regeringen beslutat att avskaffa budgeten för att bekämpa dem, konstaterar organisationen.

– Arterna riskerar nu att sprida sig fritt i stora delar av landet. Det kommer att bli både dyrare och svårare att bekämpa dem ju mer de sprids. Regeringen måste inse allvaret och återställa budgeten för att bekämpa invasiva arter, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Sju invasiva arter du kanske inte vill ha under kudden på midsommarafton:

1. Blomsterlupin: En ört med kort blomningstid som bildar täta bestånd där inget annat kan växa. Tränger ut inhemska ängsblommor och orsakar matbrist för pollinatörerna.

2. Parksallat: Ursprung i Kaukasus, kan kväva all annan växtlighet.

3. Jättebalsamin: Trädgårdsväxt med från västra Himalayas bergstrakter. Kan bli 2,5 meter hög och konkurrerar med andra växter om plats och solljus.

4. Jätteloka: Kaukasisk jätteört som kan bli tre meter hög. Växtsaften kan ge svåra blåsor i kombination med solljus.

5. Vresros: Storväxt buske med vassa taggar som sprider sig både med förgreningar från rötterna och med frön från nyponen.

6. Kanadensiskt gullris: Fröna sprider sig med vinden och växten bildar täta bestånd som skuggar ut sommarbuketten.

7. Parkslide: Kommer från vulkanisk mark och har rötter starka nog att förstöra asfalt, vattenledningar och husgrunder. Nästan helt omöjlig att bekämpa.

Läs mer:

Vill stoppa 41 invasiva arter: ”Stor påverkan” 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV