Radar · Miljö

Icke-svar från regionen om klimataktivist

Aktionen som den biträdande smittskyddsläkaren deltog i, var en del av den större klimataktionen ”uppror för livet” av Extinction rebellion, med budskapet att regeringen genast skulle stoppa alla fossila subventioner.

Syre skrev nyligen om Gustav Backlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna, som av arbetsgivaren blev uppmanad att avgå efter att ha deltagit i en klimataktion. När Syre frågar regionen hur klimataktivism inte går ihop med arbetet som smittskyddsläkare, väljer de att inte svara på frågan.
”En utredning pågår kring det särskilda ärendet”, skriver region Dalarna i ett mejlsvar.

Det var i augusti i fjol som Gustav Backlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna, deltog i en klimataktion med Extinction rebellion i Stockholm. Aktivisterna tog sig in i Volvos showroom där de satte sig på golvet med banderollen ”stoppa fossila subventioner”. När polisen sedan anlände till platsen blev aktivisterna tillsagda att lämna lokalen, vilket Gustav Backlund gjorde.

I december dömdes han dock för i Stockholms tingsrätt, för olaga intrång till 30 dagsböter á 630 kronor, en dom som ännu inte vunnit laga kraft då den överklagats. I samband med det berättade Backlund om domen för sin närmsta chef, utan att få några reaktioner från arbetsgivaren.

Men efter att fallet nyligen uppmärksammades i Falu-kuriren verkar Region Dalarna ha ändrat ställning i frågan. Den biträdande smittskyddsläkaren har kallats in till möte där han uppmanades att avgå.

– De menade att detta inte var förenligt med mitt jobb som biträdande smittskyddsläkare, att det var förtroendeskadande. De ville att jag skulle välja att avgå senast efterföljande förmiddag, säger Gustav Backlund i ett tidigare uttalande till Syre.

Smittskyddsläkaren Gustav Backlund riskerar nu att förlora jobbet för att han deltog i en klimataktion
Smittskyddsläkaren Gustav Backlund riskerar nu att förlora jobbet för att han deltog i en klimataktion. Foto: Privat

Regionen: ”Utredning pågår”

När Syre i helgen frågar Region Dalarna på vilket sätt de anser att arbetet som smittskyddsläkare inte går ihop med klimataktivism, meddelar presstjänsten att de inkommer med en kommentar på måndagen. Men kommentaren ger inget svar på frågan. Region Dalarna väljer istället att hänvisa till att en utredning pågår i ärendet. De svarar heller inte på frågan om de har en policy som sätter en gräns för anställdas engagemang i klimatfrågan.

”En utredning pågår kring det enskilda ärendet och Region Dalarna har för närvarande inga ytterligare kommentarer”, skriver regionen i ett mejlsvar till Syre.

”Kan väl ändå inte vara möjligt?”

Läkarförbundet har kritiserat regionens hantering av fallet och har i ett uttalande till Falu-kuriren sagt att arbetsgivaren har haft en ”väldigt ovänlig, hotfull och aggressiv ton” gentemot läkaren. Vidare anser facket att det hela inte bör påverka Gustav Backlunds jobb som läkare.

Journalisten och ledarskribenten Göran Gredier reagerar också på att regionen ber en anställd att säga upp sig för att han deltagit i en klimataktion.

”Det kan väl ändå inte vara möjligt att en anställd måste lämna sitt jobb för att han på fritiden – till och med innan han ens tillträtt som smittskyddsläkare – medverkat i en klimataktion?”, skriver Greider bland annat i en ledartext i Dala-demokraten på måndagen.

Läs mer: 

Han riskerar jobbet på grund av sin klimataktivism