Radar · Djurrätt

Nytt projekt alternativ till traditionell djurturism – djur lever i naturlig miljö

2021 utsågs havsområden vid Kanarieöarna och Kalifornien till djurvänliga valskådningsområden.

I ett nytt projekt, kallat Wildlife heritage areas, skapas områden där vilda djur får leva i sina naturliga livsmiljöer och där bara djurvänlig turism tillåts. Det uppger World animal protection, som tillsammans med World cetacean alliance, står bakom projektet.

World animal protection, en djurrättsorganisation som funnits i Sverige sedan 2010, är kritiskt till att vilda djur hålls i fångenskap för underhållning, som djurshower och närkontakt till exempel att fotograferas med samt klappa och mata vilda djur.

– Det här är en viktig satsning för att skapa ett globalt alternativ till den traditionella turistindustrin, där vilda djur hålls i fångenskap i onaturliga miljöer. Förutom att de tränas för att ha närkontakt med människor och roa besökare, kan de dessutom tvingas leva i trånga burar, små bassänger eller vara fastkedjade. I Wildlife heritage areas är det de vilda djurens välfärd och att bevara deras naturliga livsmiljöer som står i fokus, säger Sandra Jönsson, expert på vilda djur på World animal protection Sverige.

Wildlife heritage areas bygger vidare på ett koncept för Whale heritage sites, som startades 2015 för att skapa reservat som skyddar valar och delfiner.

I dag har fyra områden status som Wildlife heritage areas: Santa Barbara channel whale heritage area i USA, Madeira whale heritage area i Portugal samt Plettenberg Bay whale heritage area och Algoa Bay whale heritage area i Sydafrika.

Läs mer:

Djurrättsorganisationer om 2023 och året som gått

Resebolag slutar marknadsföra delfinarier

Tre grundkriterier

Ett område med stämpeln Wildlife heritage area måste utgå från grundkriterierna:
1. Respektfull samexistens – människor ska ha en ansvarsfull inställning till djur och natur.
2. Kulturell betydelse – djur och natur ska ha betydelse för en kultur eller ett folk och vara en del av områdets identitet.
3. Hållbar förvaltning – de ansvariga ska motverka negativa effekter av mänsklig påverkan på djur och natur i området.

Källa: World animal protection

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV