Radar · Politik

Gängkriminalitet fokus på M-stämma – togs även beslut om ändrat bistånd

Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) har arbetat med partiets utrikes- och säkerhetspolitik där även biståndet ingår.

Frågor som rör den grova kriminaliteten fick störst plats på Moderaternas partistämma, som avslutades i dag efter fyra dagar i Umeå. Ett annat beslut gällde att bistånd endast ska gå till mottagare som är ”effektiva, demokratiska och inte undergräver en regelbaserad världsordning”.

Ombuden på stämman fattade en rad beslut som påverkar partiets politik kommande år. I sitt stämmotal på lördagen ville Ulf Kristersson ge bilden av Moderaterna ordet statsbärande partiet.

– Att vara vänster var länge det normala i Sverige, så är det inte längre. Nu blåser högervindar och Moderaterna är det största partiet bland unga under 30, säger statsministern.

Men i den senaste opinionsmätningen från Novus i Svenska Dagbladet backade Moderaterna till 18,2 procent och Sverigedemokraterna blev statistiskt signifikant större med 20,7 procent. S ökade till 37,8 procent.

Det enda förslaget som skapade riktig debatt gällde vindkraftverk ett förslag från partiledningen som riskerade att urvattna kommunernas veto mot nya vindkraftverk, rapporterade TT.

Beslut togs om förändringar i biståndspolitiken, rapporterade Ekot.

– Det är framför allt att vi vågar reformera, att gå mot en ökad effektivitet och ett understrykande att det ska ske till demokratiska länder och demokratiska rörelser, säger Hans Wallmark (M).

Läs mer:

Sekretess ska bort för att stoppa gängen

Fakta: Beslut i urval

 Avskaffa flerbarnstillägget
 Skärpt vårdgaranti för barn- och ungdomspsykiatrin – högst 15 dagar till första träffen
 Systembolaget ska få sälja kylda drycker och ha längre öppettider. Även andra aktörer än Systembolaget ska få sälja öl och vin.
 Verka för att sänka reavinstskatten vid försäljning av bostad för att öka rörligheten på bostadsmarknaden
 Verka för att sänka skatten på ISK-konton och kapitalförsäkringar
 Differentierad ölskatt, så att mikrobryggerier kan få lägre skatt än stora bryggerier
 Inför ett nytt brott – äldrefridsbrott
 Avskaffa fribeloppet för lånedelen i studiemedlet
 Fri hyressättning i nyproduktion
 Flera beslut om vindkraft, bland annat vill M utreda om den fastighetsskatt vindkraften betalar kan återföras till berörda kommuner.

Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV