Radar · Miljö

380 nya arter i Mekongregionen

Den kambodjanska blåfärgade agamödlan, Calotes Goetzi, ändrar färg som en försvarsmekanism.

I den biologiskt rika Mekongregionen har forskare beskrivit 380 nya arter under 2021 och 2022. Men djurens livsmiljö är hotad och måste skyddas, för att de inte i likhet med många andra arter ska dö ut, framhåller WWF i en rapport.

I dag, på den biologiska mångfaldens dag, presenterar Värlsnaturfonden WWF sin New species discoveries -22 report, som beskriver 380 hittills okända arter som forskare funnit i Mekongregionen under 2021 och 2022. Det handlar sammanlagt om 290 växter, 19 fiskar, 24 groddjur, 46 kräldjur och ett däggdjur som upptäckts i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Det är fantastiskt att forskarna fortsätter att hitta så många nya arter. Men eftersom flera av dem redan är utrotningshotade, uppmanar WWF regeringarna i denna region att öka skyddet för dessa fantastiska varelser och deras livsmiljöer, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, i ett pressmeddelande.

Krympande livsmiljö

Bland de senaste tillskotten hittar vi bland annat den kambodjanska blåfärgade agamödlan, en musörad fladdermus, Khois mossgroda och en extremt giftig orm, Suzhens krait. Det totala antalet arter som hittats i Mekong-regionen sedan 1997 är nu uppe i 3389 arter, men livsmiljön för dessa krymper i takt med avskogning och en storskalig industrialisering.

 Även om dessa nyupptäckta arter är nya för vetenskapen har de troligen funnits i Mekong-regionen i miljontals år. Det är en tydlig påminnelse om att de funnits där väldigt länge innan oss människor. Därför har vi också en skyldighet att göra allt för att stoppa utrotningen och skydda deras livsmiljöer, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF, i pressmeddelandet.

Läs mer: 

Syre förklarar biologisk mångfald

Drastisk minskning av vilda djur hot människans livsvillkor

En av fem reptiler riskerar utrotning