Radar · Miljö

Bottentrålning i marina skyddade områden kan bli historia till 2030

Greenpeace har återkommande genomfört aktioner för att förhindra bottentrålning i marina skyddade områden genom att släppa granitblock på botten.

EU-kommissionen har lagt en handlingsplan för marina ekosystem och fiske, för att göra verkstad av strategin för biologisk mångfald. Innehållet har fått miljöorganisationer runt om i Europa att jubla, då den innehåller ett förslag om att fasa ut bottentrålning i marina skyddade områden.

Skyddet av havsområden runt om i Europa har ofta beskyllts av miljöorganisationer för att vara papperstigrar, med hänvisning till att fiskets mest kontroversiella fiskemetod i regel tillåts där, bottentrålning. Men det kan komma att ändras. Under tisdagen la EU-kommissionen en handlingsplan för marina ekosystem och fiske, där fiskemetoden ska fasas ut till 2030 i marina skyddade områden.

”Nu gäller det att Sverige och andra medlemsstater lever upp till förslaget”, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Även Världsnaturfonden WWF är positiva.

– Vi välkomnar förslaget, det är efterlängtat. Men förbudet borde börja gälla redan före 2030. Och Sverige har flera hemläxor att göra för att leva upp till kraven, säger Inger Melander, WWFs expert på fiske och marknad.

Pär Holmgren (MP) som arbetar med fiskefrågor i EU-parlamentet är också han positiv och skriver i ett pressmeddelande att det ”nu snarast måste omvandlas till lagstiftning”.

– Att bottentrålning fortfarande förekommer, även inom särskilt skyddade områden, är en av de många miljöskandaler som EU måste rätta till, säger han.

Läs mer: Ny studie: Bottentrålande fartyg uppskattas släppa ut mer kol än flyget

Läs mer: Greenpeace firar stopp för bottentrålning: ”En stor framgång”