Radar · Integritet

USA:s högsta domstol skyddar abortpiller

Mifepristo hämmar effekten av progesteron, som behövs för att en graviditet ska fortskrida.

Högsta domstolen i USA har tagit beslutet att abortpiller med substansen mifepriston får fortsätta att säljas utan restriktioner – just nu.

Debatten är het efter att federala Texas-domaren Matthew Kacsmaryk beslutade att förbjuda abortläkemedlet mifepriston, rapporterar Dagens nyheter. För första gången upphäver en distriktsdomare ett beslut från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Direkt efter meddelade Vita huset att Texas-domen skulle överklagas. Och nu har Högsta domstolen blockerat domen i väntan på ett avgörande i den appellationsdomstol som ska ta ställning till regeringens överklagan.

Officiella siffror visar att över hälften av aborterna i USA utförs med mifepriston, enligt tidningen.

Men två av domstolens nio domare var emot beslutet, rapporterar TT. Abortmotståndarna menar att beslutet att bevara status quo är standard.

– Vi ser fram emot ett slutgiltigt beslut i det här fallet där vi kommer att hålla FDA ansvarigt, säger rådgivaren Erik Baptist från organisationen Alliance defending freedom i ett uttalande.

Bidenadministrationen har sedan Roe versus Wade upphävdes i fjol, vilket möjliggör inskränkningar i aborträtten, arbetat för att försvara den.

– Insatserna kunde inte vara högre för kvinnor över hela Amerika. Jag kommer att fortsätta kämpa mot politiskt drivna attacker mot kvinnors hälsa, säger president Joe Biden i ett uttalande.

Läs mer: 

USA väntar på utslag om abortpiller