Radar · Fred

Protester mot Aurora 23 på flera håll

Tor Härnqvist är med i Nätverket demonstrera mot Aurora 23.

I dag planeras en gemensam manifestation mot den stora militärövningen Aurora 23.
– Vi har delat ut, och satt upp tusentals flygblad och affischer här i Göteborg, så jag hoppas såklart att många ansluter till demonstrationen, säger Tor Härnqvist från Nätverket demonstrera mot Aurora 23.

Bakom Nätverket demonstrera mot Aurora 23 står ett cirka 30-tal organisationer och politiska partier, däribland Feministiskt initiativ Göteborg, Svenska kvinnors vänsterförbund, Kommunistiska partiet, Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, Jordens vänner och Kvinnor för fred.

Tor Härnqvist, Nätverket demonstrera mot Aurora 23, menar att Försvarsmakten vill framställa Aurora 23 som en övning för att stärka svenska försvaret, men att det är ”en sanning med viss modifikation”.

– Det handlar egentligen om att stärka den svenska ställningen i amerikanska ögon inför ett Nato-medlemskap, uppgav han till Syre tidigare i veckan.

Läs mer: Fredsrörelsens ilska mot militärövningen Aurora 23

Den största i sitt slag

Aurora 23 är den största nationella försvarsövningen i sitt slag på över 25 år, rapporterar Tv4.

Över 26 000 personer från 14 länder och olika grenar, såsom armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet, ska öva mobilisering och samverkan tillsammans.

Gemensamma paroller för dagens aktion är Försvara alliansfriheten, Försvara yttrandefriheten och Inga kärnvapen på svensk mark.
Att få kärnvapen placerade på svensk mark kan bli en verklighet om Sverige går med i Nato, enligt Tor Härnqvist.

– Vår ingångspunkt är att inga militära pakter garanterar fred och säkerhet i Norden. Det globala konfliktläget lär ju inte bli bättre av att Sverige integreras i Nato, snarare tvärtom. Militära allianser är det som skapar konflikter. Man skapar inte fred genom att ösa mer eld på brasan, säger han.

"Syns i hela Sverige"

Protester sker i bland annat Göteborg, Stockholm, Örebro, Jönköping och Uppsala.

Gällande militärövningen Aurora 23 står det på krisinformation.se: ”Övningen syns i hela Sverige men främst i de södra delarna av landet och på Gotland”.

På måndag, den 24 april, planeras ett mobiliseringsmeddelande i Sveriges radio P4 i samband med övningsstarten.

Läs mer:

Aurora – klimaträddare eller klimatbov?