Zoom

Fredsrörelsens ilska mot militärövningen Aurora 23

Ett flertal demonstrationer planeras till lördagen runt om i landet i protest mot Aurora 23.

Över trettio organisationer planerar en gemensam protest mot den pågående militära storövningen Aurora 23. Tusentals flygblad har delats ut inför lördagens demonstration i Göteborg. Samtidigt sker olika aktioner på flera platser i landet.

Den militära storövningen Aurora 23 samlar över 26 000 soldater från fjorton länder till en övning som kommer att pågå på flera olika platser i Sverige. Det handlar om att öva mobilisering och samverkan från flera olika vapengrenar, som armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet, hemvärnet och utländska förband.

Framför allt övas Sveriges förmåga att ta emot stridande trupper från Nato-länder och ge dem stöd och skydd. Övningen pågår mellan 17 april och 11 maj och är den största på många år i Sverige.

Det här har föranlett kritik från fredsrörelserna. På lördag kommer en stor manifestation att hållas i Göteborg.

– Försvarsmakten vill framställa detta som att det handlar om en övning för att stärka svenska försvaret. Det är en sanning med viss modifikation. Det handlar egentligen om att stärka den svenska ställningen i amerikanska ögon inför ett Nato-medlemskap, säger Tor Härnqvist från Nätverket demonstrera mot Aurora 23.

Till vardags är han läkare och även politiskt engagerad i lokalavdelningen för Kommunistiska partiet i Göteborg.

Tor Härnqvist från Nätverket demonstrera mot Aurora 23 hoppas att det dyker upp en massa människor till demonstrationerna på lördag
Tor Härnqvist från Nätverket demonstrera mot Aurora 23 hoppas att det dyker upp en massa människor till demonstrationerna på lördag. Foto: Privat

– Vi har affischerat runt om på stan och delat ut över 10 000 flygblad. Men det är klart, det är en besvärlig tid vi lever i för oss som vill ha fred och avspänning. Vi har knappt fått något genomslag i pressen trots att vi är över trettio organisationer som demonstrerar. Vi jobbar i motvind och har våra egna krafter att lita till, säger Tor Härnqvist.

Motstånd mot Nato

En gemensam hållning för organisationerna är motståndet mot ett svenskt medlemskap i Nato. Det samma gäller för kärnvapen placerade på svensk mark, som kan bli en verklighet i och med ett medlemskap, enligt Tor Härnqvist.

– Vår ingångspunkt är att inga militära pakter garanterar fred och säkerhet i Norden. Det globala konfliktläget lär ju inte bli bättre av att Sverige integreras i Nato, snarare tvärtom. Militära allianser är det som skapar konflikter. Man skapar inte fred genom att ösa mer eld på brasan,

Även om det på pappret är fjorton olika länder som samövar handlar det hela om Nato och framförallt USA, menar Tor Härnqvist.

– Personligen tycker jag att det är helt vansinnigt att liera sig med USA som för bara två decennier sedan invaderade Irak. USA står för krig och förödelse, säger han.

Tecknarupproret ställer sig bakom Nätverket demonstrera mot Aurora 23
Tecknarupproret ställer sig bakom Nätverket demonstrera mot Aurora 23. Här en satirisk bild om vad Natomedlemskap kan innebära för Finland. Bild: Karin Z. Sunvisson

Vill väcka opinion

Tor Härnqvist hoppas att demonstrationerna i Göteborg och på andra platser ska få folk att tänka efter själva och se att det finns ett motstånd mot Nato och krigspolitiken för att stärka rösterna för avrustning.

– Ska man gå in i en militärallians med enorma konsekvenser, militärt och politiskt, ska detta vara förankrat i befolkningen. Nu har man inte tagit det här till en folkomröstning utan man har hastat igenom det i ett läge då folk är rädda för krig och konflikt.

Bakom Stoppa Aurora 23 står ett antal organisationer och politiska partier, bland annat Feministiskt initiativ, Kommunistpartiet, Jordens vänner, Kvinnor för fred och Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalavdelning i Göteborg.

Samtidigt manar nätverket Folk och fred till protester och har inlett en vecka av aktioner.

”Den svenska och finska Natoansökan har lett till ett förutsägbart sämre säkerhetspolitiskt läge och en mer godtycklig utrikespolitik. Våra länder utgör nu bombmål i händelse av stormaktskonflikt”, skriver Folk och fred i ett pressmeddelande.

Satir mot upprustning

Ett annat nätverk som kommer att medverka under demonstrationerna på lördag är Tecknarupproret. Uppropet mot kärnvapen och Nato har undertecknats av 160 tecknare och är en protest mot den militära upprustningen som Sverige deltar i.

– Vi stämmer in i Stoppa Aurora 23:s paroller och representanter för Tecknaruppropet kommer att synas med uppropets bilder i demonstrationstågen runtom i landet på lördag, berättar Karin Z. Sunvisson från Tecknaruppropet i ett mejl till Syre.

Hon tycker att det går att se att Natoprocessen är skadlig för demokratin, vare sig man är för Nato eller inte. En folkomröstning borde ha skett innan politikerna hade tagit ett så stort steg.

– Nu tas beslut i en ödesfråga grundat på opinionsundersökningar, ett beslut som kan leda till att vi får kärnvapen på svensk mark. Vårt upprop är helt enkelt ett uttryck för en folklig motvilja till Nato, kärnvapen och den växande militarismen och allt vad den för med sig, och vi tecknare uttrycker oss på det sätt som ligger oss närmast – genom våra bilder.

160 tecknare har skrivit under uppropet
160 tecknare har skrivit under uppropet. Deras bilder kommer att synas under manifestationerna.  Bild: Amalia Alvarez

Vad kan tecknare göra mot krigets maskineri, så att säga, vilken skillnad tycker du en teckning/satirteckning kan göra?

– Är det något vi har fått bevisat för oss det senaste året så är det väl bildens och satirens makt. I ansökningshaveriet fokuserar regeringen och media på Paludans koranbränning men alla vet att det egentligen var den satiriska dockaktionen och Erdogankarikatyrerna som gjorde Erdogan rasande. Paludan däremot spelade Erdogan rätt i händerna – det var exakt vad Erdogan behövde i sin valrörelse, en ofrivillig gåva från en fascist till en annan.

– Men mot satiren går det inte för makten att försvara sig utan att tappa ansiktet, därför är den ett så mäktigt vapen, skriver Karin Z. Sunvisson.

Fotnot: Stoppa Aurora 23-demonstrationer kommer att genomföras den 22 april i Göteborg, Alingsås, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kristianstad, Malmö, Sundsvall, Stockholm, Varberg, Uddevalla, Växjö och Örebro.

Fotnot: Texten har uppdaterats

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV