Glöd · Debatt

Våga vägra Rosa bandet

En manifestation för Rosa bandet under Cancerfondens bröstcancerkampanjmånad oktober.

Oktober går i rosa varje år, för då pågår Cancerfondens Rosa bandet-kampanj för att vi ska uppmärksamma bröstcancer. De uppmanar oss att donera pengar till forskning – som innefattar djurförsök. Johanna Månsson har andra förslag till den som vill skänka pengar för att rädda liv.

DEBATT. Våga vägra rosa bandet. Baksidan med den goda gärning vi tror vi utför när vi donerar till Cancerfonden stavas vivisektion, som betyder att man skär i något som lever. De individer, alla ickemänskliga djur, som utsätts för tortyr ”in the name of science” skyltar knappast cancerjippot med.  

Varje år i oktober översköljs vi nämligen med färgen rosa, vare sig vi vill det eller ej. Överallt och ingenstans kryllar det av rosa märkningar på de mest otippade varor. Mataffärer har även hängt upp rosa ballonger och plakat, och för att verkligen förtydliga att ROSA MÅNADEN ÄR HÄR bär personalen rosa t-shirts med tydligt ”rosa” budskap.

Det är viktigt för olika företagare och verksamheter att skylta med att de stöttar Rosa bandet – och jag går itu inombords! Expediten i detaljhandeln frågar ifall jag vill lägga till tio kronor till Cancerfonden. Nej! Jag stöttar inte djurförsök, men hen slutar lyssna när jag svarat nej.

Läs mer om pinkwashing, där donationer till större delen inte går till att förebygga cancer: http://tobiasrasmusson.se/cancerjippot-rosa-bandet/ samt om bland annat djurfria forskningsmetoder, som inte bara skonar djuren utan även räddar mänskligheten:  https://forskautandjurforsok.se/

I och med att den rådande regeringen valt att plocka bort den årliga summan till Sveriges 3R-center, är det av ytterst vikt att vi stöttar och skriver under Djurens rätts protestlista om denna nedprioritering.

Så lägg hellre din ”rosa” donation till organisationer som försöker räddar liv på riktigt såsom Forska utan djurförsök, Animalkind Sweden och övriga djurrättsliga aktörer. Cancerfonden kör med dubbelmoral: Räddar liv, men ändå inte …