Radar · Miljö

Unga aktivister stegar in på OKQ8:s kontor i protest mot fossilindustrin

Irma Kjellström, Ta tillbaka framtiden, är en av tio unga aktivister som gick in på Okq8:s kontor i Stockholm för att protestera mot fossilindustrin.

Ett 20-tal ungdomar samlades i eftermiddags vid OKQ8:s huvudkontor i Stockholm för att protestera mot fossilindustrin.
– Klimatkrisen dödar människor och fossila bränslen är huvudorsaken, säger Irma Kjellström från Ta tillbaka framtiden.

Det är aktivister tillhörande den nybildade rörelsen Ta tillbaka framtiden som genomför en aktion den 20 september. Några klimataktivister försvinner in i byggnaden på jakt efter ansvariga att tala med medan en grupp ställer sig utanför med en banderoll där det står ”Ockupation pågår”.

– Vi vill prata om hur orimligt det är att de fortsätter med en verksamhet som skadar miljön och dödar människor. Vi har länge vetat om att den globala uppvärmningen kommer leda till stora skador. Senast i sommar har vi sett extremväder, bränder och översvämningar, och det beror på utsläppen, säger säger Irma Kjellström, talesperson för Ta tillbaka framtiden.

OKQ8 stort drivmedelsföretag

OKQ8 är ett av Sveriges största drivmedelsföretag. Företaget ägs till hälften av OK ekonomisk förening och till hälften av Kuwait petroleum international.

– Vi kommer inte att låta det fortgå och bara låta fler människor dö. Jag hoppas att de ska lyssna till vår oro. De måste avveckla sin verksamhet, säger Irma Kjellström.

Ta tillbaka framtiden beskriver sig som ”en hoppfull radikal gemenskap, av och för unga. Vi gör fredligt motstånd mot samhället som bränner upp våra chanser till ett värdigt liv”.

När jag får kontakt med henne efter att hon och några aktivister träffat personal på OKQ8 säger hon att hon inte är nöjd med svaren de fick.

– Personerna på OKQ8 försökte bara prata om sina ”gröna” planer, men vi framförde att det inte finns några ursäkter att ha kvar fossil verksamhet. Vi förklarade att så länge fossilindustrin inte avvecklas kan vi inte lita på att de nödvändiga förändringarna kommer att ske.

Demokratiskt nödvändighet?

I en debattartikel i ETC den 13 augusti skrev Irma Kjellström att direktaktion är en demokratiskt nödvändighet för klimatkrisen. Där nämndes en blockad i Malmö hamn där Greta Thunberg sedan dömdes i Malmö tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att vägrat lyda polisens order.

”Blockaden är ett exempel på direktaktion, det vill säga en handling som direkt ingriper i en situation för att förändra den. I det här fallet är situationen att samhället fortsätter bränna fossila bränslen trots att det leder till död och förstörelse.”

De skrev vidare: ”Sveriges makthavare misslyckas kontinuerligt med att sänka Sveriges utsläpp. Vår nuvarande regering driver till och med politik som ökar utsläppen samtidigt som forskare varnar för att miljarder människor kommer tvingas fly undan klimatkrisens effekter till år 2050”.

Enligt aktivisterna är direktaktion en möjlighet att öppna en ärlig dialog om de åtgärder som samhället behöver göra.

Läs mer:

Klättrande aktivister intill Slussen i Stockholm

Unga i ny rörelse blockerade fossiltransporter i Göteborgs hamn

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV