Radar · Nyheter

Demonstration mot Chat control: ”Lagen måste stoppas”

"Nu är det avgörande.

I dag, lördagen den 20 maj, samlas kritiska röster till den nya EU-lagen, kallad Chat control, på Mynttorget i Stockholm.
– Den här lagen måste stoppas, säger Bahnhofs vd Jon Karlung, en av talarna.

Förslaget är framtaget av EU-kommissionen och syftar till att spåra och lagföra personer som sprider material med sexuella övergrepp mot barn. Tillvägagångssättet är att tvinga internetföretag att skanna all kommunikation som finns på webben.

Redan i dag har företag möjlighet att göra det, men de skulle med det nya förslaget bli skyldiga att spåra, identifiera och rapportera övergrepp mot barn. Enligt EU-kommissionen ska det bidra till att fler fall upptäcks.

”EU-förslaget Chat Control 2.0 kommer att ta bort vår grundlags­befästa och människorätts­förankrade rätt till privat kommunikation”, skriver initiativtagarna till dagens demonstration: föreningen Konstellationen, Föreningen för digitala fri- och rättigheter och 5 juli-stiftelsen.

Mot massövervakning

En av de drygt tio talarna är Jon Karlung, vd för internetföretaget Bahnhof.

Varför talar du i dag?

– Jag tar ställning mot massövervakningen och förslaget att all kommunikation på nätet; mejl, videosamtalsforum, molntjänster med mera, allt ska skannas. Det kan finnas goda motiv, brott mot barn, men det ska man arbeta mot i riktade insatser, inte i form av massövervakning av hela befolkningen, säger han.

Därutöver talar bland andra Noa Söderberg, styrelseledamot i Svenska journalistförbundet, Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet och Anton Holmlund, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet.

– Den här lagen måste stoppas, det finns ingen light-variant av den. Finns ett sådant verktyg kommer den att använda till annat senare. I dag används FRA-lagen till annat än vad som sades för 15 år sedan, säger Jon Karlung.

När FRA-lagen antogs 2009 fanns begränsningar gällande vem som skulle kunna få ta del av övervakningsdata och vilken data som fick samlas in. Då skulle främmande makt inte heller få tillgång till datan, men det har sedan ändrats.

”Nu är det avgörande”

– Nu är det avgörande. Alternativet är hemskt, för då bygger vi övervakningssamhället och sen är det svårt att rulla tillbaka. Ingen vet vilka som kommer att styra i framtiden och hur ett storskaligt övervakningsverktyg kan användas. Den som alltid är bevakad är alltid fångad, säger Jon Karlung, och fortsätter:

– Samhället behöver bygga på individers integritet och rättsstatens principer.

På EU-nivå kom den senaste lagen om dataövervakning 2021 och det är den som löper ut sommaren 2024.

— Man skulle kunna förnya den lagen, om man tycker att det ska fortsätta vara frivilligt, säger Samuel Skånberg, civilingenjör i datateknik och ordförande för Konstellationen, till Dagens arena.

Enligt honom är lagen inte ett effektivt sätt att bekämpa brottsligheten online.

— Syftet med förslaget skulle ändå inte uppnås, de kriminella skulle fortsätta, men via andra vägar så som Darknet eller egna servrar. Resultatet skulle i stället vara att vanligt folk inte kan använda sig av krypterade chattjänster på ett säkert sätt.

Medan kritiker menar att det är början på en massövervakning menar anhängarna att lagen är ett måste för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på internet.

Childhood: För barnen

På World childhood foundation skickade de i går pressmeddelandet ”EU kan bli en fristad för sexuella övergrepp mot barn”, där de skrev att kommer inte en ny lagstiftning på plats är ”kampen mot sexuella övergrepp mot barn på nätet är väg att förloras”.

Från stiftelsen riktas kritik mot att debatten kretsar kring de vuxnas integritet och att ”barnens integritet, och deras rätt till att inte utnyttjas sexuellt online och få bilder och filmer av övergreppen delade på internet, knappt omnämns”.

– Det stora antal barn som i nuläget utsätts för allvarliga övergrepp förtjänar en faktabaserad diskussion om vägar framåt som tar hänsyn till både barns och vuxnas rätt till integritet, säger Britta Holmberg, vice generalsekreterare på World childhood foundation, i pressmeddelandet.

De hänvisar till en årsrapport av brittiska Internet watch foundation (IWF), där data från förra året pekar på att antalet bilder som skildrar de grövsta formerna av övergrepp har dubblerats jämfört med 2021.

Ansvarig för förslaget är EU-kommissionär Ylva Johansson, som till Europaportalen kommenterat kritiken att EU-kommissionen vill införa en digital övervakning vars motsvarighet bara går att hitta i stater som Kina.

– Det är ju totalt fel naturligtvis. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget.

Läs mer:

Jan Jonsson: Extremt konstigt att ingen diskuterar Chat control

Omstridd övervakning sågas av EU-jurister

Med EU-lagen Chat control lämnar vi integritetstanken bakom oss