Glöd · Debatt

Allt är ändligt – även skogsråvara

Det finns bättre och sämre sätt att få energi, men det finns inget utrymme för tillväxt – vad vi än bygger vindkraftverkens torn av, skriver Annika Rullgård.

Trä är en råvara som bara förnyas i den takt som ekosystemen tillåter, skriver Annika Rullgård i en replik till Otto Lundman, som anser att vindkraftstorn av trä kan bidra till en hållbar tillväxt. 

DEBATT. Otto Lundman, vd för Modvion, har svaratmin insändare om att trätorn för vindkraftverk inte är någon lösning för koldioxidutsläpp från vindkraft. Han skriver att torn av trä skulle minska klimatavtrycket avsevärt jämfört med vad som är fallet med torn av stål.

Jag håller med om att ett torn av trä väger mindre än ett torn av stål och att vi måste använda den avverkade skogen på ett klokt sätt. Även stål måste användas med försiktighet.

Lundman skriver vidare att trä lagrar kol varför tornet till och med blir koldioxidnegativt eftersom träet binder mer koldioxid än vad som släpps ut under tillverkningen av tornet. Jag skulle vilja se Lundmans beräkningar. På Modvions hemsida anges betong i fundamentet som ett minus för torn av stål men även vindkraftverk med torn av trä behöver rimligen ett fundament av betong.

I sitt svar hänvisar Lundman i sina resonemang till det statliga forskningsinstitutet Rise. På Rises hemsida står det på åtminstone två ställen ”hållbar tillväxt”:

”Vårt uppdrag är att verka för hållbar tillväxt i Sverige genom att … I forskningspropositionen …  anges att det övergripande målet för RISE är att … verka för hållbar tillväxt i Sverige genom att stärka näringslivets konkurrenskraft … tillsammans med näringslivet.”

Det är skrämmande att se att regeringen ger ett statligt institut i uppdrag att verka för hållbar tillväxt och lika skrämmande är det att se att någon åtar sig en sådan uppgift. Hållbar tillväxt är omöjlig eftersom Jorden är ändlig. De resurser som krävs för tillväxt är förstås lika ändliga utom att solen ger Jorden näst intill oändliga energimängder i många miljoner år till och det lär blåsa lika länge men de resurser som krävs för att ta tillvara energin från solen och vinden är ändliga, en del synnerligen ändliga.

Trä är en ändlig råvara som visserligen återbildas men bara inom de gränser som ekosystemet tillåter. Illa är, att Sverige motsätter sig EU:s förslag för strängare regler än de som gäller för dagens svenska skogsbruk. Trä är inte förnyelsebart utan det ingår i ett kretslopp liksom vattnet i våra älvar.

Visserligen består skogen av träd som växer men det finns en gräns för hur stora ingrepp som kan göras utan att livsutrymmet för många varelser som till exempel älg, varg, fåglar och insekter förstörs, utan att hela ekosystemet att kollapsar. Med tanke på att boskap utgör 60 procent och människan 36 procent av den sammanlagda vikten av alla landlevande däggdjur medan de vilda djuren bara är 4 procent måste snarare skogsavverkningarna minska än öka. Det finns inte plats för nya verksamheter som använder skogsråvara. Vill man bygga torn för vindkraft av trä får man bygga till exempel hus av något annat.

Människan behöver ta tillvara energin från från solen och vinden under en ofattbart lång tid framöver, men det vill till att använda de resurser, inklusive skogen, som behövs för att  omvandla sol- och vindenergi till för människan användbara energiformer, på ett synnerligen försiktigt sätt så att det som finns räcker mycket, mycket länge. Något utrymme för tillväxt  finns inte, något som vår regering, riksdag, politiska partier, Rise, massmedia och Lundman borde ta hänsyn till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV