Radar · Miljö

EU-parlamentariker vill stoppa oljebolagschef från att leda Cop28

Al Jaber är kritiserad chef för Cop28, nu senast av gröna EU-parlamentariker som i ett öppet brev till FN kräver hans avgång.

Oljebolagschefen Al Jaber från Förenade arabemiraten (UAE) ska leda klimattoppmötet Cop28, vilket nu får ett trettiotal gröna EU-parlamentariker att kräva hans avgång. 
– Snacka om att sätta bocken som trädgårdsmästare, säger Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.

Det är i ett öppet brev till Simon Stiell, chefen för FN:s klimatkonvention, som ett trettiotal EU-parlamentariker nu riktar skarp kritik mot att chefen för Förenade arabemiratens statliga oljebolag, ADNOC, ska leda Cop28. Sultan Al Jaber har varit ansvarig för Förenade arabemiratens arbete med förnybar energi under flera år, och det är i egenskap av detta som han utnämnts till ledare för COP28. Men att samtidigt arbeta som chef för oljebolaget diskvalificerar honom som ledare för klimattoppmötet, menar parlamentarikerna.

”Det är en dubbel uppgift som gör att han inte är trovärdig. Nu måste FN ingripa”, skriver de i brevet.

Kritiken tillbakavisas

Som Syre tidigare rapporterat är flera av de förhandlare som ska delta i Förenade arabemiratens delegation oljeingenjörer. Detta har också mött kritik, som i sin tur avvisats av Sami Joost, talesperson för Förenade arabemiratens särskilda sändebud för klimatförändringar.

”Personerna som anställs har kommit från en mängd olika bakgrunder och sektorer /…/ Väl på posten är dessa individer helt fokuserade på jobbet att leverera Cop28 och har inga skyldigheter gentemot sina tidigare arbetsgivare”, säger han till The Guardian.

Men för att det inte ska finnas några tveksamheter bör Al Jaber avgå, och en policy för att garantera att det inte föreligger några intressekonflikter appliceras för hela COP-chefens delegation, menar de gröna EU-parlamentarikerna.

”Det skulle vara avgörande för att skicka en signal till beslutsfattarna och civilsamhället att fossilindustrin inte kontrollerar klimatkonferensens process”, skriver parlamentarikerna.

Läs mer:

Oljeingenjörer blir klimatförhandlare för Förenade Arabemiraten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV