Radar · Miljö

Oljeingenjörer blir klimatförhandlare för Förenade Arabemiraten

Ahmed al-Jaber är chef för Förenade Arabemiratens nationella oljebolag Adnoc och ska även vara ordförande för klimatförhandlingarna under COP28 i år.

Kritiken lät inte vänta på sig när det blev offentligt att det är Förenade Arabemiraten som ska hålla nästa klimattoppmöte, COP28. Nu visar en granskning att ett dussintal av landets förhandlare kommer direkt från det statsägda oljebolaget Adnoc.

I januari blev det känt att det är Förenade arabemiraten som ska stå värd för årets klimattoppmöte, COP28. Ordförande för mötet blir Ahmed al-Jaber, som dessutom råkar vara landets industriminister och chef för det nationella oljebolaget Abu Dhabi National Oil Company, Adnoc.

Kritiken från miljörörelsen lät inte vänta på sig. Harjeet Singh på Climate Action Network International, CAN, sade i ett uttalande att utnämningen ”utgör en upprörande intressekonflikt”.

– Det pågående hotet från lobbyister för fossila bränslen vid FN:s klimatförhandlingar har konsekvent försvagat resultaten av klimatkonferensen, men detta tar det till en annan farlig och aldrig tidigare skådad nivå, sa han enligt Euronews.

Ingen erfarenhet av klimatförhandling

Nu visar en granskning av den oberoende journalistiska grävgruppen Centre for Climate Reporting (CCR), och som tidningen The Guardian tagit del av, att åtminstone ett dussintal anställda från det statliga oljebolaget har fått uppdraget att delta i landets förhandlingsgrupp under klimatmötet.

Enligt en analys grävgruppen gjort av personernas linkedin-konton så arbetade de i olje- och gasindustrin fram tills alldeles innan de fått det nya uppdraget. Två av dem ska vara oljeingenjörer utan någon som helst tidigare erfarenhet av klimatförhandlingar (enligt linkedin).

Flera röster har höjts för att få Ahmed al-Jaber att antingen avsäga sig sitt uppdrag som chef för oljebolaget eller att få honom uppsagd som president för COP28. Bland annat har amerikanska kongressledamoten Jared Huffman uppmanat klimatsändebudet John Kerry att verka för det sistnämnda.

”Att på något sätt låtsas att all denna fossilbränsle-personal och alla dessa kopplingar inte är ett massivt hot mot hela konferensen är mer än naivt”, skrev han i ett brev enligt The Guardian.

Sami Joost, talesperson för Förenade Arabemiratens särskilda sändebud för klimatförändringar uppger enligt tidningen att ”Personerna som anställs har kommit från en mängd olika bakgrunder och sektorer /…/ Väl på posten är dessa individer helt fokuserade på jobbet att leverera Cop28 och har inga skyldigheter gentemot sina tidigare arbetsgivare.”