Radar · Utrikes

Mordet på presidentkandidaten sätter tonen på valet i Ecuador

Christian Zurita, ersättare till den mördade presidentkandidaten Villavicencio, står även han under dödshot och håller valmöte i Quito iförd skottsäker hjälm och väst.

Idag är det presidentval i Ecuador. Det överskuggas av mordet på den populäre presidentkandidaten Fernando Villavicencio den 9 augusti. Hans ersättare som presidentkandidat, Christian Zurita, står för samma politiska idéer – och fick nyligen dödshot riktat mot sig.

Den 59-årige politikern och journalisten Villavicencio mördades den 9 augusti efter ett valmöte i Quito. Trots att han var omringad av vakter gick det inte att rädda hans liv.

Efter det inträffade har Villavicencios familj stämt staten för att inte ha skyddat honom tillräckligt.

– De var skyldiga att vaka över Fernando Villavicencios liv, i vetskap om att han var en journalist som hade många hot mot sig, säger familjens advokat, Marco Yaulema enligt CNN.

Flera personer har gripits för mordet, men ännu finns inget klarlagt motiv, även om spekulationerna är många.

Anklagar drogkarteller

Christian Zurita, som har ersatt Villavicencio som presidentkandidat, sa till den samlade pressen i torsdags att han tror att Villavicencio dödades för att han ville militarisera landets hamnar, viktiga utgångspunkter för export av droger. 

Vid en presskonferens förra söndagen sa polischefen Fausto Salinas att de som gripits för mordet hade långa brottsregister, efter att ha begått en ”oändlighet av brott” relaterade till vapen och narkotikahandel, kidnappning och stöld.

Patricio Carrillo, politiker och tidigare inrikesminister som var på samma möte som Villavicencio innan han mördades, sade till Reuters att han ansåg att Villavicencio haft för dåligt skydd och att det viktigaste just nu är ”att hitta personen som finansierade detta dödande, den intellektuella författaren.”

Nya dödshot

Ersättande presidentkandidaten Christian Zurita är liksom Villavicencio journalist, och de har båda gjort uppmärksammade reportage som påvisat korruption i förre presidenten Rafael Correas regering. Han jobbade nära den mördade presidentkandidaten och kommer att fortsätta föra fram samma politiska idéer.

Så sent som i lördags kväll anmälde Zuritas medarbetare att han fått ett dödshot riktat mot sig, från drogkartellen Jalisco New Generation, CJNG. Därför kräver hans stab ett ”brådskande och omedelbart ingripande av republikens president och statens åklagarmyndighet” för att garantera Zuritas liv, rapporterar ecuadorianska tidningen La Republica.

X, tidigare Twitter, skriver Zurita att ”hoten mot mitt liv och mitt team kommer inte att stoppa oss, men de tvingar oss att ta större säkerhetsåtgärder för att undvika de hårda händelserna som vi upplevde den 9 augusti”.

Trots massiv uppmärksamhet den senaste tiden är det inte Villavicencio eller Zurita som leder i opinionsundersökningarna inför valet. Det gör istället Luisa González som kandiderar för partiet Revolución Ciudadana, ledd av tidigare presidenten Rafael Correa, som nu lever i exil i Belgien efter att ha dömts i sin frånvaro till åtta års fängelse för korruption.

Läs mer: 

Ecuador i chock efter presidentkandidat ihjälskjuten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV