Radar · Utrikes

Ecuador i chock efter presidentkandidat ihjälskjuten

Den ecuadorianske presidentkandidaten Fernando Villavicencio har skjutits ihjäl i samband med ett valkampanjsmöte i huvudstaden Quito på onsdagskvällen, lokal tid.

Dödsskjutningen av Fernando Villavicencio bekräftas av Ecuadors president Guillermo Lasso. I ett inlägg på X, tidigare Twitter, skriver presidenten att han är ”bestört och chockad” över mordet.

”Mina kondoleanser går till hans fru och döttrar. För hans minne och för hans kamp försäkrar jag er att detta brott inte kommer att förbli ostraffat”, skriver han.

Videor på sociala medier sägs visa hur Villavicencio efter valmötet, omringad av vakter, är på väg att stiga in i en bil då skott avlossas mot honom.

Myndigheterna i Ecuador har bekräftat att minst nio personer, inklusive poliser, skadades i attacken. Enligt Ecuadors åklagarmyndighet har en person som greps misstänkt för inblandning i mordet dött av sina skador.

Den 59-årige politikern och journalisten Villavicencio var ledamot i Ecuadors nationalförsamling och en av de åtta kandidaterna i landets presidentval som ska hållas den 20 augusti.

Han beskrivs som en av de mest kritiska rösterna mot korruption, särskilt under den tidigare presidenten Rafael Correas regering 2007–2017, som han lämnade in många rättsliga klagomål mot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV