Elsa Widding meddelade i går att hon lämnar Sverigedemokraterna. Avhoppet försvagar majoriteten i riksdagen, men hennes eventuella inflytande som politiskt vilde är än så länge oklart.
Förra månaden avslöjade Expo att riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) deltagit i en konferens tillsammans med kända vaccinmotståndare, klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen.
Widding har under sin tid i riksdagen redan fått en ansenlig mängd kritik, inte minst från Liberalerna, för sina klimatutspel och för att sprida konspirationsteorier om covidvaccinen. Efter nyheten om konferensen skrev utbildningsminister Mats Persson (L) på Twitter att ”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”.
Det var droppen för Widding, som i går meddelade att hon lämnar Sverigedemokraterna.
Kvar som vilde
”Det var att gå ett steg för långt i den smutskastningskampanj som både han och hans partiledare Johan Pehrson ägnar sig åt. En gräns har här passerat för vad jag accepterar”, säger hon i ett klipp på sin Youtube-kanal.
Hon säger också att hon hade förväntat sig att hennes eget parti skulle markera mot påhoppen.
”Trots detta förtal väljer Sverigedemokraterna att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet.”
Widding upplever däremot hon har starkt stöd hos väljarna och kommer att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. Som sådan vill hon bidra till diskussioner inom tre områden: Klimatet, vindkraften och frågan om ”Sveriges suveränitet av WHO:s planer på att utöka sitt mandat”. För dessa frågor hoppas hon kunna söka stöd i kammaren och över partigränserna, säger hon.
Kan bli mer bräckligt
I och med Widdings avhopp är det nu bara ett mandat som skiljer mellan blocken, och många frågar sig vad konsekvenserna kan bli för Tidöpartiernas majoritet.
– Är det bräckligt från början så är det klart att det blir ännu mer bräckligt i ett sånt här läge, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Expressen.
Han är dock inte speciellt orolig över läget.
– Det är ingen bra situation, men jag tror inte att det minskar förtroendet för ett enskilt parti.
Inte heller Sverigedemokraternas partiledare uttrycker någon större oro över hur Widding kommer att rösta framöver.
– Jag har svårt att se att hon blivit miljöpartist eller socialdemokrat över en natt, säger Jimmie Åkesson till SVT.
Illa för SD
Många drar sig i sammanhanget till minnes Amineh Kakabaveh, som lämnade Vänsterpartiet 2019 och som politisk vilde så småningom fick stort inflytande, bland annat i att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister 2021. Där är Widding inte än, konstaterar DN:s politiske kommentator Tomas Ramberg, men ”vilden Widding visar vikten av marginal och pekar på de svaga punkter som finns i regeringens underlag”.
Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, konstaterar att det fortfarande krävs att någon mer än bara Widding röstar emot ett förslag för att det ska påverka utslaget.
– Det som är ganska nytt är att numera ingår SD i kvittningssystemet*, och frågan är om det leder till att det blir fler som hoppar av. Det är ju illa för SD om det visar sig att man inte håller ihop det, men min gissning är att det annars är den liberala gruppen som får problem. Men jag tror inget händer på kort sikt.
Partiet Mod sträcker ut en hand
Enligt Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg har Widding för avsikt att rösta med partiet i viktiga frågor.
– Vi respekterar Elsa beslut, men beklagar samtidigt att hon valt att gå den vägen. Som den starka gemensamma röst partiet utgör så hoppas vi att Elsa väljer att lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som företräder SD, säger Lindberg i en kommentar till SVT.
Inte långt efter att Elsa Widding gick ut med sitt besked dök ett jobberbjudande upp. På sin Facebook-sida skriver Partiet Mod, som bland annat gjort sig kända som starka vaccinmotståndare, att de ser henne som ”Sveriges just nu modigaste politiker”, och ordförande Andreas Sidkvist har nominerat henne till styrelsen inför partiets årsmöte den 27 maj.
”Vi för samtal med henne”, skriver Sidkvist i ett mail Syre på tisdagskvällen.
*Kvittning är en praxis som tillämpas om ett av blocken har en mindre andel närvarande ledamöter än det andra. Då avstår motsvarande antal ledamöter från det andra blocket från att rösta. Sverigedemokraterna inkluderades i systemet 2021.
Artikeln har uppdaterats.
Läs mer:
Konspiratoriker försöker ta över Miljömagasinet
SD-ledamot på konferens med förintelseförringare
Här sitter Elsa Widding (SD) med antisemiter och rasideologer