Radar · Politik

SD-ledamot: Klimatkris saknar stöd i vetenskap

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) i samspråk med partikamraten och riksdagsledamoten Elsa Widding.

Den nyinvalda SD-ledamoten Elsa Widding anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.
Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, säger hon i riksdagens talarstol.
Flera ledamöter från S och MP reagerar starkt på hennes anförande.

Elsa Widding valdes in i riksdagen i samband med valet och nu har hon gjort sitt första framträdande under en allmän debatt i riksdagens kammare.

Under debatten säger hon att ordet kris bör användas med stor försiktighet och nämner samtidigt den energikris som Sverige nu befinner sig i.

– Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda.

Widding fortsatte sitt anförande:

– Fru talman, är det dåligt att starta upp ett oljekraftverk i Sverige? Självklart är det bra för dem som slipper frysa ihjäl i vinter, men hur ser klimatet på saken? Inte nödvändigtvis dåligt, sade hon och påstod att man slipper import av kolkraft som är värre för klimatet, får lägre transmissionsförluster och en större överföring från norr till söder av vattenkraft och vindkraft.

"Något positivt"

Hon erkänner att temperaturen stiger globalt och att värmeböljorna blir varmare.

– Men kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt.

Widding framförde, med hänvisning till FN:s klimatpanel IPCC, att om Sverige minskar sina utsläpp till noll så påverkar det bara den globala temperaturen med 0,0027 grader.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, självklart med goda avsikter att påverka andra länder men våra ansträngningar kommer aldrig att kunna mätas som en temperaturpåverkan, det är bra att förstå det, säger hon.

Efter anförandet tog flera socialdemokratiska ledamöter och Miljöpartiets Elin Söderberg replik på Widding och uttryckte stark oro för det hon sagt.

– Det är bedrövligt, jag skäms. För 24 timmar sedan stod vi och lyssnade på Ulf Kristersson här i riksdagens kammare som talade vitt och brett om klimatarbetet och Parisavtalet, och här står vi 24 timmar senare och lyssnar på det största underlaget i regeringsunderlaget som rent ut sagt drar hela arbetet för att rädda vår planet i smutsen, säger S-ledamoten Markus Selin.

"Slut på religionen"

Han rekommenderade Widding att gå ut på Mynttorget utanför riksdagen på fredagar, där ungdomar brukar demonstrera för att politiker ska agera i klimatfrågan.

– Det är väldigt viktigt när det gäller våra barn att vi förmedlar vad vetenskapen säger till dem. Det får vara slut på religionen, sade SD-ledamoten.

En annan som tog replik på Widding var tidigare EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som undrade vad SD egentligen vill göra för att minska den globala upphettningen.

Elsa Widding svarade att det bästa man kan göra är att hjälpa fattiga länder att finansiera kolkraftverk med hög verkningsgrad eftersom kolkraftverk med låg verkningsgrad släpper ut mer svavel, kväve och koldioxid.

TT söker Elsa Widding.