Radar · Miljö

Klimataktivisterna: ”Folkhälsomyndigheten missköter sitt uppdrag”

Rebellmammorna deltog i dagens manifestation med Extinction rebellion på Folkhälsomyndigheten.

I förmiddags genomfördes en klimataktion på Folkhälsomyndigheten. Aktivisterna tryckte återigen på vikten av att lansera ett på allvar förebyggande arbete ifråga om klimatkrisens hälsorisker.

I augusti i fjol anordnade läkare och psykologer från Extinction rebellion en presskonferens i Folkhälsomyndighetens lokaler. Budskapet man ville föra fram är att klimatkrisen är en hälsokris och att myndigheten måste ta den på allvar och arbeta därefter. Sedan dess har aktivisterna varit i kontakt med representanter för myndigheten, men inte varit nöjda med responsen. Därför genomfördes i dag en ny liknande aktion, denna gång i sällskap med Rebellmammorna. Precis som då hade aktionen form av en presskonferens där man presenterade forskning och kopplingarna mellan klimat och folkhälsa, och lade fram förslag på vad som bör göras.

– Avsaknaden av aktivt agerande har gjort oss oerhört bedrövade. När våra röster inte hörs behöver vi upprepa oss och tala högre, sa Sara Nilsson, som är talesperson för Rebellmammorna.

Måste kommunicera riskerna

Även falangen Scientist rebellion och gruppen Hälso- och sjukvårdspersonal inom XR deltog i aktionen. Psykologen Björn Paxling påminde om WHO:s hållning att klimatkrisen är det största hotet mot den globala folkhälsan. Folkhälsomyndigheten behöver kommunicera riskerna med global uppvärmning, menar aktivisterna, som har tittat på vilka frågor myndigheten lyfter i sociala medier – ett enda inlägg på tolv månader nämner klimatet, konstaterar de.

Hälso- och sjukvårdspersonal inom Extinction rebellion höll presskonferens på Folkhälsomyndigheten
Hälso- och sjukvårdspersonal inom Extinction rebellion höll presskonferens på Folkhälsomyndigheten. I förgrunden sitter Rebellmammorna. Foto: Katarina Andersson

Säkerhetsvakterna tillkallade polis eftersom manifestationen saknade tillstånd, men de två poliser som anlände till platsen översåg aktionen utan att behöva ingripa. Efter presskonferensen gav två rebellmammor känsloladdade vittnesmål om sina barns våndor över framtiden, och manifestationen avslutades med musik. Aktivisterna gick sedan ut och ställde sig runt den restaurang med glasväggar där myndighetens personal, som visat föga intresse för aktionen, som bäst höll på att inta sin lunch.

– Baserat på att Folkhälsomyndigheten är en av ett tjugotal myndigheter med extra ansvar för införlivandet av miljömålen så har man ju uttryckligen ett ansvar för miljömålen, bland annat klimatmålet. Det är synd att det inte får mer gehör. Det gör mig orolig när en myndighet på den här nivån inte tar det på allvar, säger 29-åriga Tua B. Frank som deltog i aktionen.

Folkhälsovetaren Tua B
Folkhälsovetaren Tua B. Frank talade vid dagens presskonferens. Foto: Katarina Andersson 

"Som ett bisarrt dataspel"

När hon studerade till folkhälsovetare genomgick hon ”tre år av sorg”.

– Det kändes som ett bisarrt dataspel att parallellt med att studera folkhälsa läsa rapporter från WHO och andra källor, medan utbildningen inte pratar om ekologiska perspektiv på folkhälsa. Så jag är väldigt lättad över att vara här, jag har burit på en stor frustration.

I samband med aktionen lämnade grupperna återigen in ett brev med krav till myndigheten. Syre söker Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

Läs mer: 

Aktivister höll presskonferens hos Folkhälsomyndigheten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV