Den globala efterfrågan på kol befinner sig fortsatt på rekordnivå, efter högsta noteringen någonsin 2022, enligt ny statistik från OECD-ländernas energiorgan IEA.
2022 konsumerades 8,3 miljarder ton kol, en ökning med 3,3 procent jämfört med året innan. IEA:s prognos för 2023 och 2024 är att förbrukningen stabiliserar sig kring den nivån, efter tre turbulenta år med covidpandemin 2020, återhämtningen 2021 och Rysslands invasion av Ukraina 2022.
– Kol är den enskilt största källan till koldioxidutsläpp från energisektorn, och i Europa och USA har tillväxten för ren energi försatt kolanvändning i strukturell tillbakagång, säger Keisuke Sadamori, chef för energimarknader och säkerhet på IEA.
De geografiska variationerna är stora. Den minskade efterfrågan kol i Europa och Nordamerika är inte nog för att kompensera för ökad industriell användning i Asien. Motsvarande ökning syns på produktionsrekord i såväl Kina och Indien som Indonesien, medan USA halverat produktionen sedan 2008.
Internationellt samarbete krävs
Och efterfrågan fortsätter enligt Sadamori att vara ”envist hög” i Asien, trots att flera ekonomier i regionen kraftigt ökat de förnybara energikällorna. Därmed förväntas Kina, Indien och och Sydostasien förbruka tre fjärdedelar av all kol som konsumeras i världen 2023.
Samtidigt kommer den globala kolhandeln i år att växa med över 7 procent, vilket är mer än den totala efterfrågeökningen. Och den sjöburna kolhandeln 2023 kan därmed mycket väl överträffa rekordet på 1,3 miljarder ton 2019, bedömer IEA.
– Vi behöver större politiska ansträngningar och investeringar – uppbackade av starkare internationellt samarbete – för att driva en massiv ökning av ren energi och energieffektivitet för att minska efterfrågan på kol i ekonomier där energibehovet växer snabbt, säger Keisuke Sadamori.
Läs mer: