Radar · Mänskliga rättigheter

Dyke march: ”Vi vill fira vår härliga queera existens”

Det är tredje gången som Dyke march arrangeras i Stockholm.

Nordens än så länge enda Dyke march kommer att gå av stapeln under onsdagen i samband med Stockholm pride festival. Det är en demonstration för lesbiska och queeras säkerhet, synlighet och rättigheter.

Det är en smått stressad och mycket entusiastisk Olle Doherty som svarar i telefon när Syre ringer. Vi 17-tiden börjar marschen med samling på Medborgarplatsen där det kommer att hållas brandtal.

Sedan går tåget genom Södermalm till Tantolunden där det bjuds på dyke röster, sång, poesi och akrobatik.

– I år är det tredje gången som Dyke march arrangeras. Vi ser det mer som en demonstration med ett politiskt innehåll än bara en festlig parad, säger Olle Doherty som tillhör arrangörsgruppen för Dyke March Stockholm, som består av en grupp volontärer. 

Medarrangörer är även Bipoc queers och Lesbisk makt. Olle Doherty berättar att alla är välkomna som förhåller sig till begreppet lesbisk på något sätt. Stor vikt har lagts på att försöka få med så många som möjligt och vara inkluderande, även för rasifierade queera personer. 

– Marchen är ett sätt för oss lesbiska queer-personer att kunna ta plats i samhället och kunna få vara och se ut som vi vill. Vi har en ganska bred definition av ”dyke” och vi välkomnar även pansexuella, bisexuella och framförallt trans- och ickebinära personer som annars ofta utesluts ur de här communitys.

Alla som känner sig dyke eller dykeiga är välkomna att delta i marschen som går genom Södermalm i Stockholm
Alla som känner sig dyke eller dykeiga är välkomna att delta i marschen som går genom Södermalm i Stockholm. Foto: Privat

Viktig marsch

Olle Doherty berättar att marchen är extra viktig i år med tanke på den allt tuffare utvecklingen i världen vad det gäller rättigheter för lesbiska och queera personer.

–  Uganda införde nyligen dödsstraff för homosexuella och i Italien vill högerregeringen ta bort rättigheterna för samkönade föräldrar att båda kan stå på födelsebeviset för sina barn. Även i Sverige blir det allt mer accepterat att använda våldsbejakande språk om queerpersoner. 

– Det är inte tryggt att vara queer i Sverige idag. De institutioner som ska skydda oss kan vi inte räkna med, säger Olle Doherty.

Bakgrunden till Dyke march var att många queera personer var trötta på att inte synas i offentligheten men även ha låg status inom hbtqia+-communityt.

Ett av marchens mål är att skapa mötesplatser och en plattform för de rösterna, berättar Olle Doherty.

– Syftet med marschen är dels den politiska biten där vi vill förmedla alla de saker som behöver förändras, och komma ut med vad vi har för mål, men också fira vår queera existens. Ta vara på allt härligt och all mångfald med att vara queer.

Dyke march Stockholm börjar med samling vid Medborgarplatsen 17:00 för att sedan vandra mot Tantolunden. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV