Radar · Utrikes

Ännu ett åtal mot Trump – anklagas för försök till valfusk

Flera rättsprocesser väntar Donald Trump.

Ytterligare ett åtal har väckts mot USA:s tidigare president Donald Trump.
Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat. Ex-presidenten utreds sedan tidigare på flera punkter, bland annat våldtäkt. 

Enligt det senaste åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen då formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

– Vi kommer att försöka få till en snabb rättegång så att våra bevis kan prövas i domstol och bedömas av en jury, säger Smith.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

Trump väntas framträda i domstol på torsdag, rapporterar CNN. 

Flera utredningar

Parallellt utreds Trump för sin hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset.

En utredning pågår också om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i Georgia i presidentvalet 2020.

Utöver det har delstaten New Yorks justitieansvariga, Letitia James, stämt Trump och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader och i ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet.

Läs mer:

Toppgeneralen liknade stormningen vid Hitlers maktövertagande

Tecken på nytt åtal mot Trump

Trump-åtalet: 34 fall av bokföringsbrott

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV