Radar · Migration

EU-ledare nekar ansvar för ökendumpningar av migranter i Tunisien

Syres krönikör Gurgîn Bakircioglu (längst ner till vänster) ställde frågor till EU-ledarna om deras ansvar för migrantsituationen i Tunisien.

Syres krönikör Gurgîn Bakircioglu var en av flera engagerade EU-medborgare som fick åka och lyssna på Ursula von der Leyens årliga tal State of the union. Under en diskussion efteråt passade han på att pressa ledarna på svar om EU:s kritiserade migrationsuppgörelse med Tunisien.

Syres krönikör, journalisten och gröna föreläsaren Gurgîn Bakircioglu, reste i förra veckan till Strasbourg för att lyssna på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens årliga tal om tillståndet i unionen. Till mötet efteråt hade Gurgîn med sig ett uttalande, undertecknat av Greta Thunberg och Black lives matter Sverige, som fördömer EU:s uppgörelse med Tunisien, som i praktiken outsourcar EU:s gränskontroll och som enligt flera rapporter har lett till att människor dumpas i öknen, många gånger med dödlig utgång.

– Vad säger du till Pato Dosso? frågade Gurgîn EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas, och förklarade att detta var namnet på en man vars fru och 6-åriga dotter dog av uttorkning i öknen, efter att ha blivit dittvingade av tunisiska vakter, allt med pengar från EU.

Schinas svar, som även finns filmat och upplagt på Gurgîns Instagramkonto, förnekar det hela.

– Inga europeiska pengar finansierar den här typen av incidenter.

I uttalandet som Gurgîn tagit med sig konstaterar de undertecknande att ”oskyldiga liv går förlorade på grund av EU:s utsläpp. Dessa handlingar leder inte bara till tragiska konsekvenser utan bidrar också till en ökning av antalet klimatflyktingar, vilket ytterligare anstränger flyktingkrisen. Oskyldiga individer får inte ens chansen att fly från vår röra”.

Men att våra utsläpp och klimatförändringarna skulle vara bakomliggande orsaker vill Schinas inte kännas vid.

– Låt oss skilja två saker åt. Klimatet, Greta hade, har rätt. Jag tycker inte att någon i Europa borde skämmas över hur Europa hanterar klimatet. Men vi finansierar inte denna taktik, den händer inte under vår övervakning och den är inte en del av avtalet.

Det var i juli som EU ingick ett avtal med Tunisien, där EU bland annat åtar sig att stödja Tunisiens gränsbevakning med 105 miljoner euro i utbyte mot att Tunisien hejdar flödet av människor som försöker ta sig till Europa. Såväl innehållet i avtalet liksom formerna för det har kritiserats från flera håll.

Gurgîn Bakircioglu, Greta Thunberg och Black Lives Matter Sverige kräver i sitt uttalande rättvisa, en omedelbar hjälp til migranterna i öknen och minskande utsläpp.

”Fästning Europa måste öppna sina portar, för denna hårda verklighet av invandring och byggandet av barriärer över hela Europa kräver orubbligt erkännande, omedelbara åtgärder och beslutsamma förändringar”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV