Radar · Miljö

Aktivist sparkad i huvudet vid klimatmarsch i London

Aktivister från gruppen Just stop oil går på Londons gator i protest mot fossilindustrin.

En klimataktivist angreps av en bilist under en marsch i London, där miljögruppen Just stop oil för trettonde veckan på raken protesterar mot fossilindustrin.

Den brittiska miljörörelsen Just stop oil fortsätter att demonstrera och genomföra aktioner i Storbritannien. På onsdagen sprayades energisäkerhetsdepartementet med gul färg och aktivister marscherade på Londons gator. Enligt gruppen deltog ungefär 160 personer i gatumanifestationen, som rörde sig längs huvudstadens centrala delar.

Aktionen möttes både av uppmuntran och fientlighet från bilister och fotgängare, skriver Just stop oil på sin hemsida. Ett fall av direkt fysiskt våld inträffade – en man hoppar ur sin bil, går fram till en av aktivisterna, knuffar ned honom på marken och sparkar honom i huvudet, samtidigt som han skriker glåpord och svär. Det hela filmades och lades ut på Just stop oil’s Twitter.

Viktigare jaga fossiltoppar

Offret, en 21-årig student från Oxford, Daniel Knorr, planerar inte att polisanmäla attacken. Han menar att polisen borde ägna mer tid åt att ställa de ansvariga för klimatkrisen till svars, istället för att ta fast enstaka individer som angriper aktivister.

”Om de intresserade sig för människorna i regeringen och i toppen av fossilbränsleföretagen som förstör livet för kommande generationer, och mediamogulerna som skapar ett giftigt medieklimat för att hålla oss splittrade, istället för att jaga efter människor som den här mannen skulle jag bli mycket gladare. Då skulle vi inte ens behöva marschera på vägen”, säger Daniel Knorr i ett uttalande.

Läs mer:

Surströmmingsattack på klimataktivister i Tyskland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV