Radar · Miljö

Surströmmingsattack på klimataktivister i Tyskland

Klimataktivister i Tyskland har utsatts för flera våldsamma attacker den senaste tiden.

När klimataktivister från det tyska nätverket Letzte generation (sista generationen) satte sig ner i en vägblockad nyligen blev de bortdragna i håret av arga bilister. Andra aktivister har fått surströmming kastad på sig.

Den senaste tiden har det skett allt fler angrepp på klimataktivister i Tyskland. I en tweet från Letzte generation, som ingår i samma internationella nätverk av klimataktivister som svenska Återställ våtmarker, syns en video där aktivister lugnt sitter på en väg och hindrar trafiken. Runtom dem finns arga bilister som skriker åt dem och börjar dra bort dem. En kvinna börjar släpa en aktivist i håret och upprepar sedan handlingen en gång till mot samma aktivist som återigen satt sig på marken framför en lastbil.

I en annan video accelererar en svart mercedes mot en av aktivisterna för att sedan i sista stund väja undan och bromsa in.

”Är det vi som ska bli måltavla när vi fredligt går ut på gatorna för att uppmärksamma det faktum att civilisationen håller på att sjunka in i klimatkatastrof?”, skriver Letzte generation i tweeten, och fortsätter:

”Eller ska vi inte snarare skylla på regeringen som bryter mot lagen och skickar oss alla in i en livsfarlig framtid?”

”Stinkande fisk från Sverige”

Tyska tidningen Merkur rapporterar om hur aktivister i staden Bamberg i Bayern, även de från Letzte generation, blivit attackerade av förbipasserade som kastat surströmming på dem – en stinkande fisk från Sverige, förklarar tidningen. Detta i samband med en aktion den 5 juli.

– En öppen burk illaluktande fisk kastades på mig, som jag som tur var kunde fånga med foten, säger aktivisten Falk Nicol till tidningen Infranken.de.

Tidningen skriver att även en krossad burk kastats på aktivisterna och att en ”vitaktig vätska” sprejats på halsen på en av aktivisterna.

Letzte generation kommer inte att polisanmäla någon av attackerna.

– Även om folk blir aggressiva och attackerar oss, brukar vi inte rapportera dem. Vår protest är riktad mot den federala regeringen, inte mot den normala befolkningen. Eftersom det är den federala regeringen, som bryter mot grundlagen varje dag genom att inte ta klimatkrisen på allvar och inte skydda vår försörjning, säger Ronja Künkler, en av deltagarna i manifestationen, till infranken.de.

Aktionen har fått kommentarer också av svenska twittrare. Profilen Tweety, som säger sig vara ”hygglo, MEN häcklar vänstern” skriver: ”Det perfekta vapnet mot fastlimmade klimatfascister! Plötsligt inte lika roligt att blockera trafiken…”, varpå han får svar från en person som tänker ha surströmming som ”standardutrustning” i bilen.

Mårten Schultz, professor vid juridiska fakulteten på Stockholms universitet, är inte lika road.

”Jag har förståelse för att man blir arg över klimataktivister eller andra som blockerar vägar men att kasta saker på dem eller med kraftigt våld få bort dem är brott”, twittrar han.